Tech

Elkészült a világ eddigi legsokkolóbb VR-rövidfilmje

iAnimal címmel került napvilágra egy állatérdekvédelmi szervezet VR-rövidfilmje, ami egy disznó szemszögéből mutatja, hogy milyen egy farmon megszületni, élni és meghalni. Nagyobbat robbantott a film, mint amire számítottak.

A filmmel kapcsolatban minden sajtóorgánum, blog és a filmet már látott néző elmondja:készüljünk fel a megrázó képsorokra, ugyanis embertelen bánásmód, vér és az élelmiszeripar érzéstelen logisztikája keveredik jó hét percen keresztül. A cikk írója rábólint erre: vegetáriánusok ettől a filmtől ugyan nem lettünk, a keserű szájíz azonban nem maradt el – mindezt pedig csak erősíti a képsorokat narráló szöveg, amelyhez a Downton Abbeyből is ismert brit színész, Peter Egan kölcsönözte hangját (aki amúgy maga vegetáriánus és állatjogi aktivista).

Maga a film középgyorsan snittelt panorámavideók gyűjteménye különböző életszakaszokból – a születéstől a hízlalófarmon keresztül a vágóhídig, az ezt kísérő zene és Egan narrációja pedig kétség nélkül veri le a zászlót a húsfogyasztás ellenoldalán (a film amerikai narrációjára Egan helyett Tony Kanalt, a No Doubt basszerét kérték fel). Hét percben egy teljes életet lepörgetni úgy, hogy a legborzasztóbb, üzenetértékű jelenetek beégjenek, nem könnyű, mi nagyságrendekkel erősebb anyagnak éreztük volna az iAnimalt akkor, ha a snittek kétszámjegyű percűek, a félelemmel telt várakozásba pedig csak néha-néha hasít bele a biztos fájdalmat generáló gépek vagy emberek hangja – egy hétperces promófilmet viszont végignéznek az emberek, hetvenperceset már kevésbé, a VR használata pedig nyilván még tovább árnyalja a fogyasztási lehetőségeket (és egyben limitálja a film élvezhető hosszát is).

Az azonban biztos, hogy ahogy a VR-re mostanában érkező filmek meg történetet, hanem élményt adnak, az iAnimal száz százalékos pontosággal találja el az emberek fájó pontját és a jelenlegi VR-paletta fehér foltját is: azt is tudatosíttatni kell emberekkel, hogy mi a nem jó és mi vesz körbe minket. Az Animal Equality ezzel a projektjével a lehető legjobb irányba indult el – a film januári Sundance fesztiválos bemutatója pedig egyértelműen bebizonyította, hogy a filmélmény szó szerint sokkolja a nézőket. A film legjobban Samsung Gear VR vagy Google Cardboard készülékeken tekinthető meg, de akinek nincs kéznél egy headset, az természetesen a fenti YouTube-beillesztésben is megtekintheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik