Tech

A karkötő, ami elektrosokkol, ha túl sokat költesz

Az Intelligent Environments szoftvergyártócég legújabb találmányával millióknak spórolhat. A forradalmi termék egy karkötő, ami összeköttetésben áll a használója bankkártyájával és érzékeli, ha nem megfelelően használják – írja az Independent.

A Pavlok karkötő képes rá, hogy megfigyelje az ember szokásait és elektrosokkolja az egyedet, ha megszegi saját szabályait.

Okostelefonok, bankkártyák, megbízások: a pénz ma már tulajdonképpen láthatatlan

– nyilatkozott David Webber, az Intelligent Environments vezérigazgatója.

A cég Interact IoT névre hallgató platformja lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy bankszámláikat, hitelkártyáikat bármilyen internetes eszközzel, így a Pavlok karkötővel összekössék.

Ezután a felhasználó beállít magának egy költési limitet. Ha megközelíti a megadott számot, a karkötő rezeg és üzenetben értesíti róla a viselőjét.

Amikor pedig átlépi a határt, a karkötő megrázza az illetőt. 340 Volt elektrosokkos kezelésben is részesülhet, aki rosszul bánik a pénzével.

Az Intelligent Environments felajánlotta a technológiát több bank számára is, de egyelőre egyik intézet sem élt a lehetőséggel.

A szolgáltatók egyébként próbálják biztonságosabbá tenni a bankrendszert. A Mastercard februárban jelentette be, hogy egy olyan programot tesztel, amely jelszavak helyett szelfit vagy ujjlenyomatot kér online bankkártyás vásárlás esetén azonosításként.

A szoftvert az Egyesült Államokban és Hollandiában tesztelték, az esetek 92 százalékában sikeresen alkalmazták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik