Tech

Randizzon az Illuminati árnyékában!

Szabadon ébredőket, összeesküvéselmélet-hívőket, neopogányokat és az ellenkultúra kismilliónyi csoportját hozza egy fedél alá egy új randioldal, az Awake Dating.

Új randioldalról adott hírt a Daily Dot: az általánosabb, nagyobb merítésből dolgozó oldalaktól (mint az OKCupid vagy a POF) eltérően biztosan tartják magukat az oldalvizeken a rétegízlésübb internetezők libidóját ismerkedési vágyát kielégítő niche-oldalak, ezek közé tartozik az Awake Dating, ami azon embereket gyűjti, akik “felébredtek”. Jarrod Fidden, a site ügyvezetője szerint mindenki “éber”, aki bizonyos témákban elég sokat nyomozott vagy olvasott ahhoz, hogy saját konklúziói legyenek – ezen véleménye és az elemző gondolkodás birtokában pedig képes levetni magáról azt az illúziót, amelyet a Rendszer a fogyasztókra vet. (Leültünk? Helyes. Készüljünk, jön még ilyen.)

Adott tehát egy oldal, amelyet egyszerre látogathatnak azok, akik nem akarják beoltatni gyermekeiket; akik hisznek a földönkívüliekben, Xenuban, az Alfa Centaurin bújó gondoskodó civilizációkban vagy a háromosztatú anyaistennőben; akik százforintos boltból lopott alumíniumtekercsből gyártanak maguknak sisakot, hogy a webcamen ne olvassák ki a neohumán agyhackerek a retinájukból a tudatalattijukat; akik szerint a chemtrail igazabb, mint a kétszerkettő; valamint azok, akiknek szent meggyőződése, hogy léteznek maszturbálással kínzó időutazó náci gyíkemberek. No meg persze a magyar internet lelkes, de gondolkodni nagyon nem euklideszi szögekben gondolkodó kommentelői.

És természetesen vannak olyanok is, akik az ilyen és ehhez hasonló gondolkodású embereket akarják randevúkra rángatni. Ettől szép az élet. (Nem.)

Természetesen, ha a kritikai savat felhigítjuk, a Dot és Fidden részletezése szerint azok is “éberek”, akik nem fogadják el az elnyomást, a rasszizmust vagy a szexizmust, a fogalom tág értelmezhetősége pedig megadja a site egyediségét is azzal, hogy a felhasználók szinte mind az általánosan elfogadott társadalmi rend és normák ellen ágálók (vagy újságírók, de egyes esetben ez egy és ugyanaz), az ő kommunikációjukból pedig igencsak szórakoztató és “hasznos” diskurzusok születhetnek.

A magyar hírportálokhoz szokott olvasóközönség azonban nem fogja feltétlenül érteni, hogy miért kell külön oldal arra, hogy a kannabisz legalizálása mellett kampányoló hippik együtt eszmecserélhessenek az Obama gyíkember-testőre után nyomozó újságírókkal és azon vizsgaidőszak után ejtőző földrajz-szakosokkal, akik szerint a Föld üres és belül van egy másik bolygó, ami nagyobb, mint az azt tartalmazó bolygó, amin mi élünk – ezt ők a reggeli két kávé helyett megtolják lendületből a hetesen, csúcsforgalomban. (És ezért egy jobb konteó-oldalon már adminjog járna.)

Az elmélet érdekes, de mit tud az oldal?

Az Awake Dating amúgy minden egyes pontján példaértékű, csak nem éppen úgy, ahogyan azt vélhetően megtervezték. A regisztrációs folyamatnál külön üzenetben tudatja velünk a rendszer, hogy ugyan elfogadták felhasználónév-jelszó kombónkat, de a regisztrációnkat külön el kell fogadnia a moderátornak, ahol bólinthatunk, mert igazán felébredtként tudjuk, hogy aki igazán éber, az egy felhasználónév-jelszó párosból is megmondja, hogy igazak vagyunk-e, avagy sem. A rábólintó e-mailben amúgy egy teljesen puritán szövegben kapjuk meg a jelszavunkat, itt óvatosabbak (pssszzzt, akikre alapból az oldalt célozták) azonnal mikróba vágnák a gépüket és repülnének Dél-Amerikába, de mi nem ébredtünk fel, úgyhogy boldogan kattintgattunk tovább.

Kattintgatnánk, ha lenne mire. A niche-oldalak ugyanis sajnos akkor és csak akkor válnak használhatóvá, amikor felhasználószámban elérik a minimális, aztán a kritikus tömeget  – egyelőre ezt az oldal még egyáltalán nem karcolta meg, igaz, bétában van, azaz gyakorlatilag semmi nem úgy fog kinézni, ahogy, a szolgáltatások nagy része pedig vagy hiányzik vagy nem működik. Pedig a szubverzió bizonyítottan előremozdította a világot, mondogathatjuk magunknak, aztán amikor még két órával később sem érkezett meg az e-mail, miszerint a moderátor jóváhagyta a regisztrációnkat, mi is megalkottuk a saját összeesküvés-elméletünket, miszerint itt gyűjtik össze az érdeklődő anarcho-ezo felhasználók emailcímeit, aztán megy nekik a kémprogram és a billentyűzetfigyelő.

Úgyhogy a jelenlegi tapasztalat szerint majd csak pár hónap után lesz tanácsos visszanézni, ahogy a startup-kultúra idealizált rákfenéje, a MVP (minimal viable product, azaz gyakorlatilag a fejvesztés terhe mellett piacra dobható legkisebb tudású, de még éppen használható prototípus) szárnyat bont valami feketébb, csápos valamivé átalakul egy működőképesebb randioldallá, addig javasoljuk inkább a Dangerous Minds olvasását (ez is ellenkultúra, csak higgadtan), illetve játékosabbak pedig fussanak neki az Illuminati néven futó kártyajátéknak, ami gyakorlatilag a világ konteó-tematikáját foglalja össze, csak sör mellett is jókedvűen játszható, a kellő ingergazdagság elérése után pedig büntetés nélkül bonthatunk asztalt. Akinek pedig mindez nem lenne elég, az oldalvizekről gyűjtöttük be a Raya nevű, kellően rejtélyes randiappot, amihez többszörös háttércsekken kell átesnünk, de a végén profi zenészekkel, sportolókkal és celebritásokkal kerülünk egy virtuális légtérbe, TEHÁT GYÍKEMBEREK.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik