Tech

Rekordbírságot varrhatnak a Google nyakába

Combos bírsággal sújthatja az EB a gigacéget, ha úgy látja, hogy az valóban megpróbálta elnyomni a vetélytársait a keresési eredmények manipulálásával.

Hét éve tartó jogi hercehurcára kerülhet pont azzal, hogy Brüsszelben az Európai Bizottság végre hamarosan kimondja, valóban jogsértő volt-e a Google, amikor piaci dominanciáját kihasználva, a saját malmára hajtotta a vizet a keresési eredmények megjelenésekor. Amennyiben az EB úgy gondolja, hogy ez valóban így történt, akkor kőkemény 3,3 milliárd eurós bírságot varrhat a Google nyakába, ami közel 1000 milliárd forintnak felel meg (igen, ez nagyon sok számjegy mínuszban, még egy ilyen méretű vállalatnak is).

Korábban, 2009-ben az Intel volt az a cég, melynek szintén hatalmas összeget kellett bírságként fizetnie, ami 1,1 milliárd euróra rúgott, és már az sem egy szerény összeg, de a mostani, háromszoros összeg mindenképpen rekord. Az uniós vizsgálat azért indult a Google ellen, mert a vádak szerint a vállalat szolgáltatása vélhetően éveken át torzította a keresési eredményeket. A Google persze egy teljesen ésszerű dologgal védekezik: a felhasználók más keresőt is választhatnának, ezért a piaci verseny nem sérült. Sőt, nagyon sok tematikus oldalra például pont a Google keresőjén keresztül lehet eljutni, tehát szó sincs arról, hogy bármilyen formában megpróbálták volna kiszorítani a vetélytársakat a piacról. Nagyon leegyszerűsítve, ha a Google-ön beírjuk a web search kifejezést, az kidob versenytársakat is a találati listán.

google cikk kep

Az EB szerint problémás a Google keresési algoritmusa, mert a rangsorolás hátrébb sorolja a vetélytársakat, és előrébb hozzá a cég szempontjából kedvező találatokat. Az EU döntéshozó szerve példaként említi az Amazont és az eBay-t olyan szempontból, hogy mindketten ugyanarról a piacról próbálnak megélni, de mégsem tapossák el egymást. Az ügy további érdekessége, hogy a Google-t kritika érte az Android miatt is, hiszen a cég operációs rendszere uralja a mobilpiac 70 százalékát, bár azért az kérdéses, hogy ha egyszer ez a platform vált be a legjobban, mint nyílt OS, akkor miért baj, hogy rendkívül elterjedt.

Úgy tudni, a milliárdos büntetés kérdésében akár már néhány héten belül ítélet születhet, és ez precedens is lehet más országok számára annak tekintetében, hogy lám, mekkora pénzt lehet lehúzni a Google-ről, és talán egyebek miatt is nekimennek (mint például a reklámbevételek utáni adókerülés).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik