Tech

Model 15: több a kábel, jobb a hang

Elérhetővé vált iOS-re a Moog szintetizátordinesztia egyik klasszikus vadállata, a Model 15 – a recenziók egybehangzóan jók, az app viszont lelkünket és időnket is elviszi. Maradéktalanul.

A moduláris szintetizátorok gyakorlatilag pornónak számítanak az elektronikus zene gyártói és hallgatói számára is: kívülről tiszteletet sugárzó bedobozolt műszerfalak, amelyekből beazonosíthatatlan rendszer szerint lógnak ki színes kábelkötegek, viszont olyan telt, analóg hangzásokat és hangmoduláció-finomságokat képesek adni, hogy aki azokat hallja, elégedetten csettintgetve gondol vissza rájuk. (Persze beszélhetnénk arról is, hogy egy ilyen rendszerrel milyen aprólékosan tudjuk mi magunk megalkotni saját hangjainkat a lehető legalapabb alaptól, az oszcillátortól kezdve, de ennek sok külön anyagot szentelünk majd inkább.) Maradjunk inkább a témánál és hallgassuk meg, miként hangzik a Moog Model 15-je élőben.

A Model 15-ből gyártott app, ahogy alább egy videóban is bemutatjuk, első pillanatásra nem sokban különbözik bármelyik moduláris szintetizátor szoftverváltozatától: a hardver jellegzetességeihez alakított hangenginetől kezdve a valósághűen reprodukált kezelőfelületig minden biztosítja számunkra azt, hogy egy „igazi” Mooggal dolgozhassunk: annak közel 10 ezer dolláros ára helyett mindössze 30 dollárért.

Az app érdekessége többek között abban is rejlik, hogy az Apple új, `Metal` névre hallgató látványoptimalizáló technológiájával készült – pont emiatt csak 64-bites eszközökkel működik csak: szerencsére az iPad Pro, az iPad Air és az iPad Touch 6 ezek közé tartozik (Illetve, az app nem működik iOS 9.3 alatti rendszereken.) – illetve abban, hogy hivatalos Moog-szoftverváltozatban kapunk meg egy monstrumot. (Ha esetleg ettől kedvet kaptunk más moduláris rendszerekhez is, ajánlhatjuk gyors ismerkedésnek a Causticot (Android, PC), a Native Instruments Reaktor-t vagy az Arturia Modular V-öt, a kultúrsokk, a belefektett idő és energia és az ebből kinyert jóhangok és jóérzések száma végtelen.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik