Tech

A Windows egy haldokló dinoszaurusz

Sokan temették a Microsoft operációs rendszerét, de amikor az egyik legnagyobb hívője szerint is a végét járja a Windows, arra oda kell figyelni.

Van egy olyan szakértő, aki már több mint két évtizede a Windows egyik legfontosabb szószólója: Paul Thurrott technológiai szakíró 25 könyv szerzője, és a Microsoft operációs rendszerére szakosodott. Ennek ellenére most saját blogjában fontos kijelentést tett, szerinte a Windows olyan állapotban van, mint a dinoszauruszok akkor, amikor ők még gyanútlanul éltek a Földön, de a kihalásukat okozó aszteroida már egyre közelebb volt a becsapódáshoz.

Még a néhai Steve Jobs beszélt folyamatosan arról, hogy már a PC utáni korszakban élünk – az iPhone és az iPad megjelenésével ugyan valóban eggyel közelebb kerültünk ehhez az állapothoz, de az tény, hogy az Apple legendás vezetője kicsit elsiette ezt a kijelentést. Ugyan a PC-piac valóban egyre kisebb számokat villant épp az okostelefonok és tabletek miatt, de azt ne felejtsük el, hogy még mindig szükség van (és lesz is) olyan komolyabb gépekre, amikkel a képszerkesztéstől a videóvágáson át az összes egyéb, komoly munkafolyamatig bonyolultabb tevékenységeket is el lehet végezni. Viszont hogy ehhez kell-e a Windows is? Na, ez a jó kérdés.

Thurrott szerint az Android és az iOS az az aszteroida, amely vészesen közelít a dinoszauruszok szerepébe kényszerült Windowshoz. A szakértő szerint folytatódni fog a PC-piac csökkenése, és leginkább azért, mert a gépeken futó rendszer egy korábbi korszak maradványa.

A gyermekeink már nem Microsoft-technológián fognak felnőni, számukra a Microsoft csak annyira időszerű, mint a Sears, az AOL vagy az IBM.

Merész kijelentés, hiszen azért még tényleg nem látunk iPhone-on Photoshopoló embereket, egész egyszerűen azért, mert az érintőkijelzős vezérlés, vagy mondjuk a kisebb kijelzők még nem erre valók. De igazából nem is arról van szó, hogy maguk az iPhone-ok és az androidos mobilok szorítják ki a PC-ket, hanem az az újfajta szemlélet, amit az Apple és a Google képvisel.

Thurrott is jól látja ezt, hiszen azt tette hozzá a megállapításához, hogy van még min javítania a mobilos rendszereknek. Egyrészt sokkal hatékonyabban kell kezelniük a több szálon futó munkavégzést, a multitaskingot, másrészt pedig olyan hardvereket is támogatniuk kell, amelyek az információfogyasztás mellett az információ előállítására is teljesen alkalmassá teszik az iOS-t és az Androidot.

A Windows az okostelefonos ökoszisztémából már gyakorlatilag teljesen kiszorult, az 1 százalék közeli részesedés mellett a Microsoft sokak szerint már csak presztízsből foglalkozik a témával. A PC-ken pedig csak addig maradhat meg a Windows dominanciája, amíg a mobilos rendszerek nem “növesztenek” maguk köré egy olyan hardveres támogatói lehetőséget, hogy az emberek könnyen válthassanak. Ha mondjuk bármikor megtehetjük majd azt, hogy az okostelefonunkat vezeték nélkül egy billentyűzethez és egérhez csatlakoztatjuk, és kilőjük egy nagyobb kijelzőre, akkor tulajdonképpen bármikor kiválthatjuk a Windowst futtató PC-k funkcióinak nagy részét. Egyrészt ezt technikailag már most is megtehetjük, csak még sok esetben macerás a dolog, az igazi elterjedéshez az kell, hogy a procedúra gyermekien egyszerű legyen – épp ez vitte sikerre az iPhone-t és úgy egyáltalán az okostelefonokat annak idején. Másrészt meg vicces, hogy az új Windows 10 Mobile elvben tud ilyesmit a Continuum funkcióval, csak épp sajnos a valóságban eléggé nehezen használható a telefont mini-PC-vé alakító megoldás, ráadásul nagyon korlátos az is, milyen funkciókat és szoftvereket lehet így elérni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik