Tech

Az okos router segít, ha elszáll az internet

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 05. 04. 10:00

Próbálta már kikapcsolni, aztán újra bekapcsolni? A már-már megszokott kérdést írja felül ez az ötletes kütyü.

A hétköznapok egyik legnagyobb csapása, ha hirtelen elmegy az internet, hiszen ilyenkor nincs Facebook, nincs Instagram, sem Twitter, nem tudjuk a YouTube időrabló videóit bámulni ahelyett, hogy dolgoznánk, egyszóval egészen világvége közeli állapotok állnak be. Na jó, dolgozni se tudunk, de valamiért mégse ezt írtuk előre. Sokan ilyenkor tanácstalanul nézegetik a routert, illetve a kábelmodemet, esetleg áramtalanítják, hogy hátha lesz valami. Tény ugyanis, hogy sok esetben a szolgáltató oldalán keletkezik valamilyen hiba, és amikor a kábelbe már visszatér az élet, nekünk kell újraindítanunk a routert, hogy újra kapcsolatot találjon a világgal.

De mi lenne, ha ahelyett, hogy ki-be dugdossuk a tápcsatlakozót, egy olyan eszközt helyeznénk az áramforrás és a router közé, ami helyettünk végzi ezt a munkát? A ResetPlug pontosan erre jó, és tulajdonképpen egy okoscsatlakozónak tekinthető, ami azoknak a lusta embereknek jöhet jól, akik nem kívánnak felkelni, hogy a ki-be kapcsolás folyamatát elvégezzék. A teendő csak annyi, hogy a ResetPlugot bedugjuk a hálózati csatlakozóba, majd ebbe helyezzük a router (modem, miegymás) dugvilláját, és máris kész a rendszer, ami figyeli, hogy “áramlik-e” az internet, és amint problémát érzékel, teszi is a dolgát.

Baj esetén automatikusan megszünteti az áramellátást, majd pedig kis idő elteltével visszaadja, és ezt a ciklust addig ismétli, míg vissza nem tér a szolgáltatás. Nincs szükség semmiféle távirányítóra, vagy alkalmazásra, és ha valaki úgy is érzi, hogy nem pont a ResetPlug hiányzik az otthonából, azért érdemes elgondolkodni, hogy például a szülei hányszor hívták már fel azzal, hogy nincs net, pedig csak újra kellett volna indítani a hálózati eszközt.

Azt viszont mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a ResetPlug nem véd a szolgáltató oldalán felmerülő kimaradásoktól, tehát ha nem a router a hibás, akkor hiába kapcsolgatja magát ki-be, attól még nem lesz internetünk. Illetve azt is érdemes megemlíteni, hogy az ára 60 dollár, ami napi árfolyamon 16 000 forint, és ki tudja, kinek ér meg annyit a tény, hogy nem kell felkelnünk az áramtalanításhoz. Már csak azért sem, mert ha elmegy a net, az ember úgyis elkezd járkálni, és kimegy a konyhába, hogy egyen valamit, onnantól pedig nem túl nagy erőfeszítés manuálisan áramtalanítani. Akkor azonban ha valami nagyobb csomagot küldünk, vagy fogadunk, ami képes megszakítás után is folytatni a feladatát, kimondottan jól jöhet az eszköz, ha nem vagyunk otthon, mert ha valóban csak egy ki-bekapcsolás hiányzik, nem arra érünk haza, hogy a feladat nem hajtódott végre.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.