Tech

Az okos router segít, ha elszáll az internet

Próbálta már kikapcsolni, aztán újra bekapcsolni? A már-már megszokott kérdést írja felül ez az ötletes kütyü.

A hétköznapok egyik legnagyobb csapása, ha hirtelen elmegy az internet, hiszen ilyenkor nincs Facebook, nincs Instagram, sem Twitter, nem tudjuk a YouTube időrabló videóit bámulni ahelyett, hogy dolgoznánk, egyszóval egészen világvége közeli állapotok állnak be. Na jó, dolgozni se tudunk, de valamiért mégse ezt írtuk előre. Sokan ilyenkor tanácstalanul nézegetik a routert, illetve a kábelmodemet, esetleg áramtalanítják, hogy hátha lesz valami. Tény ugyanis, hogy sok esetben a szolgáltató oldalán keletkezik valamilyen hiba, és amikor a kábelbe már visszatér az élet, nekünk kell újraindítanunk a routert, hogy újra kapcsolatot találjon a világgal.

De mi lenne, ha ahelyett, hogy ki-be dugdossuk a tápcsatlakozót, egy olyan eszközt helyeznénk az áramforrás és a router közé, ami helyettünk végzi ezt a munkát? A ResetPlug pontosan erre jó, és tulajdonképpen egy okoscsatlakozónak tekinthető, ami azoknak a lusta embereknek jöhet jól, akik nem kívánnak felkelni, hogy a ki-be kapcsolás folyamatát elvégezzék. A teendő csak annyi, hogy a ResetPlugot bedugjuk a hálózati csatlakozóba, majd ebbe helyezzük a router (modem, miegymás) dugvilláját, és máris kész a rendszer, ami figyeli, hogy “áramlik-e” az internet, és amint problémát érzékel, teszi is a dolgát.

resetplug

Baj esetén automatikusan megszünteti az áramellátást, majd pedig kis idő elteltével visszaadja, és ezt a ciklust addig ismétli, míg vissza nem tér a szolgáltatás. Nincs szükség semmiféle távirányítóra, vagy alkalmazásra, és ha valaki úgy is érzi, hogy nem pont a ResetPlug hiányzik az otthonából, azért érdemes elgondolkodni, hogy például a szülei hányszor hívták már fel azzal, hogy nincs net, pedig csak újra kellett volna indítani a hálózati eszközt.

Azt viszont mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a ResetPlug nem véd a szolgáltató oldalán felmerülő kimaradásoktól, tehát ha nem a router a hibás, akkor hiába kapcsolgatja magát ki-be, attól még nem lesz internetünk. Illetve azt is érdemes megemlíteni, hogy az ára 60 dollár, ami napi árfolyamon 16 000 forint, és ki tudja, kinek ér meg annyit a tény, hogy nem kell felkelnünk az áramtalanításhoz. Már csak azért sem, mert ha elmegy a net, az ember úgyis elkezd járkálni, és kimegy a konyhába, hogy egyen valamit, onnantól pedig nem túl nagy erőfeszítés manuálisan áramtalanítani. Akkor azonban ha valami nagyobb csomagot küldünk, vagy fogadunk, ami képes megszakítás után is folytatni a feladatát, kimondottan jól jöhet az eszköz, ha nem vagyunk otthon, mert ha valóban csak egy ki-bekapcsolás hiányzik, nem arra érünk haza, hogy a feladat nem hajtódott végre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik