Tech

A Google szabadalmaztatta az okos szemet

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 05. 02. 08:00

A Google egy befecskendezhető szemlencsét fejleszt, ami sokkal többet tudna, mint a jelenlegi kontaktlencsék.

Az emberi test és a benne lévő mindenféle szervek egy rendkívül összetett rendszert alkotnak, ám a Google úgy gondolja, hogy van még hová fejlődni az ilyen-olyan implantátumokkal, és ezt jelzi az is, hogy befecskendezhető okosszemre adtak be szabadalmat. A természetes felülethez hasonlóvá alakuló különleges mű-szemlencse gyakorlati használatától persze még viszonylag messze vannak, de már vázolták, hogy nagyjából miként tudna működni a dolog.

Magát az eljárást valahogy úgy kell elképzelni, mintha kicserélnénk a természetes szemlencsét úgy, hogy a helyére fecskendezünk valamit, ami aztán megszilárdul, és hozzákapcsolódik a lencsetokhoz. Hatalmas különbség azonban a kontaktlencséhez képest, hogy míg az általában pusztán a látást hivatott javítani, a Google megoldása sokkal több ennél, és még a műtétnél is. A Forbes információi szerint az eszköz mint elektronikus lencse, többek közt képtárolóként, szenzorként, akkumulátorként, és vezeték nélküli adóvevőként is funkcionál, mely egy külső eszközzel kommunikál, ami arra hivatott, hogy tovább javítsa a feldolgozási teljesítményt.

Magának az okosszemnek az áramellátását egy belső akkumulátor biztosítja, ami a szabadalomból úgy tűnik, hogy a szemgolyóban lesz, a működéshez szükséges kraftot pedig a leírás szerint “energiagyűjtő antennával” nyújtja, bármit jelentsen is ez (valószínűleg valamilyen mozgás, vagy fény alapú energiaforrásról lehet szó). Érdemes egyébként megemlíteni, hogy a Google nem most kezdte ezt az okosszemes témát, mert már 2014-ben is szemeztek a dologgal, amikor a cég az intelligens kontaktlencse szabadalmát nyújtotta be, mely tartalmazta a nagyon aprócska vezeték nélküli chipet, és a funkciót, hogy monitorozza az alany vércukorszintjét.

Az a szabadalom akkor került egy lépéssel közelebb a megvalósulás felé, amikor a Google együttműködésbe kezdett a Novartis nevű egészségügyi vállalattal. De csak azért, hogy ne legyen olyan egyszerű a dolog, a Sony is becsobbant az intelligens kontaktlencsék csarnokvizébe, és egy olyan szabadalmat adott be, ami tulajdonképpen komplett kameraként viselkedik, hiszen lát, zoomol, és még a rekeszt is lehet állítani. Bámulatos, hogy mire képes manapság a tudomány.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.