Tech

Egyesek szerint a Google kilóra megvette Obamát

Egyre többen támadják a Google-t, amiért állítólag túl szoros a vállalat kapcsolata Obama elnökkel és kormányával.

Egyre hangosabbak azok a vélemények az Egyesült Államokban, miszerint a Google veszélyesen közel került a jelenlegi amerikai kormányhoz, és az elfogadható lobbizáson is túlnő a cég és a rendszer viszonya. A kritikus hangok azután erősödtek fel, hogy múlt héten Obama elnök állást foglalt amellett, hogy a kábeltévés piacot nyissák meg az alternatív megoldások előtt is – amin a legtöbbet a Google nyerhet, miközben a klasszikus kábeles és telekommunikációs vállalatok pozíciójuk elveszítése miatt őrjöngenek.

Míg az AT&T egyik vezetője konkrétan “Google-javaslatnak” nevezte az elnök felszólalását, a sajtó elkezdte az eset kapcsán összeszedni, hogy a vállalat valóban kifejezetten sokszor jelenik meg a kormány közelében. Érdekes párhuzamba állítják, hogy ugyan Európában a Google-t több antitröszt eljárással is betalálták, Amerikában ilyesmi még szóba se kerülhetett.

A Campaign for Accountability, egy non-profit oknyomozó szervezet szerint a Google és a kormány kapcsolata túl átláthatatlan, az állampolgárok pedig nem igazán tudják, vajon milyen szinten befolyásolja az Obama adminisztráció döntéseit a vállalat. A The Independent részletes cikke egy interaktív infografikával is megtámogatta ezt a legújabb összeesküvés-elméletet, összegyűjtve az elmúlt évek alatt lezajlott találkozókat és megbeszéléseket a Google és a kormányzat között. Emellett az oknyomozók azt is gyanúsnak tartják, hogy Obama elnöksége alatt sok olyan tisztségviselő, aki az államigazgatásban dolgozott, Google alkalmazott lett, vagy épp fordítva zajlott sok átpártolás, összesen majdnem 250 esetben.

google-obama-02

Azt tudni lehet, hogy a Google állami “látogatásain” a sokféle téma között sokszor került szóva az ipari szabványozási rendszer megreformálása, a felhő alapú technológiák irányítása, vagy épp az internetes cenzúra kérdésköre. Viszont a bírálók szerint a megbeszélések és közösködések arányában esnek meg olyanok, hogy a hatóságok behunyják a szemüket a Google által elkövetett személyiségi jogi visszaélések felett.

A fenti elméletek ellenzői szerint nincs szó titkolózásról, és jár eleget a Microsoft, vagy más tech-gigacég a kormányhoz, és itt is csak annyiról van szó, hogy ahogy a mindennapi élettől a pénzügyi világon át a közigazgatásig mindent egyre jobban áthat a technológia fejlődése, a kapcsolódó nagyvállalatok is egyre több területen kapcsolódnak a kormány terveihez. Meg persze azt se felejtsük el, hogy választási év van Amerikában, és ha valaki a jelenlegi kormányt a megengedettnél komolyabb összefonódásokkal vádolja meg, az egy másik oldal számára előnyös lehet a voksoknál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik