Tech

Billentyűzetekből csináltak óriási monitort

Ki hinné, hogy egy halom billentyűzetet egymás mellé pakolva, akár mozgóképeket is meg lehet jeleníteni? Otthon azért ne próbálják meg, mert vagy nem sikerülne, vagy nagyon drága lenne.

A számítástechnika hőskorában még a legjobb gépeken is kihívás volt valamilyen vállalhatóan szóló zenét, képet, vagy mozgóképet előállítani, de mostanában egy átlagos laptoppal, sőt akár telefonnal is könnyen alkothatunk bármit. Épp ezért sokaknak az lett a kihívás, hogy olyan eszközökkel alkossanak valami művészit, ami egyáltalán nem erre való.

Az elmúlt években láttunk már néhány ilyen célú furcsaságot,így például találkoztunk a Star Wars birodalmi vonulós zenéjét (The Imperial March) játszó kislemezmeghajtókkal. Mutatjuk.

És persze ismerünk olyat is, hogy valaki hosszú éveken át kötögetett egy Super Mario szőnyeget. De az emberi kreativitás határtalan, a perifériákkal foglalkozó Logitechnél pedig akadnak olyanok, akik hajlamosak valóra váltani azt, ami a fejükben megszületett.

A Pax East 2016 kiállításon volt látható az a hatalmas monitorfal, amit meglepő módon nem kijelzőkből, hanem sok-sok billentyűzetből alkottak meg. A szám szerint 160 darab klaviatúra annyiban azért mégis különleges, hogy nem a hipermarketekben kapható egy-kétezer forintos hardverekről beszélünk, hanem Logitech G810-ről, amiből az említett mennyiség nagyjából 9 millió forintba kerül. Egyébként pedig együtt ilyet tudnak:

Bizony, a sok klaviatúra együtt kiad egy hatalmas tévét (legalábbis mi hívjuk így), amin simán le lehet játszani egyszerűbb játékok jeleneteit, miközben minden egyes billentyű egy lednek felel meg, melyek eltérő színben képesek világítani, ezáltal mozgóképet megjeleníteni. Az Iam8bit készítette rövidfilm pedig nagyon izgalmas, és legalább kicsit kiragadja az embert a virtuális valóság keltette hullámokból, visszakalandozva a régi időkbe, amikor még néhány pixelből raktuk össze a képet, javarészt a fantáziánkban megteremtve azt, ami a tévén csak kisebb-nagyobb négyzetek képében jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik