Tech

Valaki csendben feltörte a Facebookot

Ezúttal a dolgozók személyes adatai kerültek veszélybe, vagy legalábbis kerülhettek volna, ha nem egy becsületes és jószándékú betörő fedezi fel a rést.

Annak ellenére, hogy a Facebook egy hatalmas cég, és mint ilyen, talán fokozott biztonságot remélnének tőle a felhasználók, mégsem áttörhetetlen a védelme, bár azt mindenki tudja, hogy kijátszhatatlan rendszer nincs, és nem a hackerek kullognak a biztonsági szakértők után, hanem pont fordítva.

Orange Tsai, a Devcore egyik jeles figurája egy hátsó ajtót fedezett fel a Facebook vállalati szerverein, ami nem maga a közösségi oldal, tehát a felhasználók személyes adatai biztonságban voltak, nem úgy, mint a cég alkalmazottainak belépési jelszavai. Tsai szép csendben ki is próbálta, be lehet-e férkőzni ezen keresztül, és bizony, sikerrel is járt: részletesen leírja a bejutás menetét, és azt is, hogy nem ütközött különösebb nehézségbe, ami azt jelenti, hogy ha valaki ugyanezt nem javító szándékkal csinálja végig, az bizony simán olvasgathatja mondjuk a dolgozók e-mailjeit, illetve hozzáférhet a Facebook virtuális privát hálózatához.

facebook hack

Ez már csak azért is probléma, mert így a cég belső rendszere válhat sebezhetővé, illetve az alkalmazottak sincsenek biztonságban. Ugyanakkor Tsai nem azért nyitott be a hátsóajtón, mert kárt akart okozni, ezért a biztonsági rést azonnal jelentette a Facebooknak (természetesen az érte járó pénz reményében), és türelmesen várt, míg a lyukat befoltozzák. Neki köszönhetően a hátsóajtó megszűnt, így ezen keresztül már nem juthatnak be a hackerek, akik egyébként kitartóan próbálják feltörni a közösségi oldal rendszerét, hiszen akinek ez sikerül, az hatalmas fogást tudhat magáénak.

Olykor azonban maguk a felhasználók is mindent megtesznek azért, hogy a fiókjuk ne legyen biztonságban, hiszen még mindig rengetegen vannak, akik olyan jelszavakat használnak, mint az “1234”, vagy a “password”. Ne legyünk restek kicsit összetettebb dolgokban gondolkodni, ezért használjunk kis- és nagybetűket, számokat, illetve bónusz karaktereket. Így legalább úgy érezhetjük, mi is tettünk valamit a biztonságért – és nyugtasson meg mindez minket addig, míg valaki megint nem talál egy rést a pajzson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik