Tech

Idén újra beállhatunk a Maffiába

Már tudjuk, hogy a történelem egyik legjobb videojátékának harmadik része ősszel érkezik. Csak győzzük kivárni.

2002. augusztusának vége, illetve szeptemberének eleje igazi mérföldkő volt a videojátékok világában, hiszen ekkor jelent meg a Mafia, ami öles léptekkel szaladt fel sok millió játékrajongó toplistájának az élére. A nagyívű sztorit bemutató, grafikailag és zeneileg is brillírozó alkotás messze túlmutatott azon, amit addig a játékokról gondoltunk, és bár akkortájt voltak jó páran, akik szerint valójában egy Grand Theft Auto 3 klónról volt szó, aki mindkét címet behatóan ismerte, az tudta, hogy ez csak egy “almát a körtével” összehasonlítás. A cseh Illusion Softworks melósai minden téren kiemelkedőt alkottak, így nem volt csoda, hogy a fogékony játékosokat nagyjából 20-30 perc alatt szippantotta be úgy a környezet, hogy legközelebb csak akkor tértek magukhoz, amikor a stáblista pörgött a szemük előtt.

mafia

Az utcai taxisból a véletlenek folytán az alvilág mocskában egyre mélyebben elmerülő, a megfélemlítést, az árulást, a robbantást, és a rettegést is megtapasztaló Tommy Angelo olyan főhős, akivel hamar tudtunk azonosulni, és egy percig sem éreztük azt, hogy erőltetett lenne az átváltozás. Nem lehet jobban megfogalmazni, mint úgy, hogy a Mafia maga volt a (szinte) tökéletes játék, ezért nem csoda, hogy emberek milliói várták a folytatást, ami kinézetében és hangulatában méltó iterációja lett volna elődjének, de a kiadói nyomás átkos jelenlétének köszönhetően végül nem hozta azt, amit elvártunk tőle. Az egyes fejezetek aránytalan súlypontosságának köszönhetően érződött, hogy a fejlesztők ismét grandiózus sztorit alkottak, de a siettetett megjelenés miatt nem tudtak mindent kidolgozni, ezért komoly aránytalanságokat találhattunk a Mafia II folyamán. Például a főszereplők olyan karakterekhez is nagyon ragaszkodtak, akiket egyébként csak alig ismertünk meg a játék során, illetve akadt fejezet, amelynek a fajsúlyossága kisebb volt, mint amennyit pepecselni kellett vele.

mafia ii

Most pedig itt a harmadik rész, méghozzá már azt is tudjuk, hogy 2016. október 7-én érkezik a Mafia III, ami az eddigi infók alapján mind korszakában, mind pedig játékmenetében különbözni fog elődeitől. A mostanáig napvilágot látott információk és videók alapján tudni lehet, hogy lényegesen erőszakosabb, a fegyverhasználatot sokkal gyakrabban igénylő címről van szó, ami a klasszikus ismérveket kedvelő Mafia rajongók számára nem biztos, hogy jó hír. Ugyanakkor a New Orleansra hajazó város hangulata már a képekből is átjön, az pedig, hogy a sztori szerint a főszereplő egy harcteret megjárt színes bőrű illető, akinek mindenkivel baja van, további izgalmakat jelent. Ne ítéljünk hát idő előtt, várjuk meg, mit hoz az október, és annak megfelelően ünnepeljünk, vagy temessünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik