Tech

Zuhan a PC-piac, durva leépítésbe kezd az Intel

Nagyjából egy év alatt 12 ezer embertől válik meg a vállalat. Egyre kevesebb PC fogy, már nem olyan jó biznisz a processzorgyártás.

Az Intel a PC-korszak egyik legnagyobb nyertese, hiszen a vállalat nagyon régóta számít a legnagyobb processzorgyártónak. A 386-osok és 486-osok idején még volt néhány versenytársa, aztán már csak az AMD próbálkozott azzal, hogy számítógépekbe gyártson “agyat”, de az Intel máig sok pályahossznyival jár mindenki más előtt. Csak épp az a probléma, hogy a közönség szép lassan más pályára vándorolt.

Az OregonLive.com oldalán bukkant fel először a belsős forrásokra támaszkodó hír, hogy az Intel 2017 közepéig leépít 12 ezer dolgozót, azaz teljes alkalmazotti bázisának 11 százalékát. Egyébként már eddig is szép lassan apadt a cég munkaerőállománya, tavaly például nagyjából 1100 dolgozótól váltak meg. Azóta maga az Intel is megerősítette a hírt, valóban jön a leépítés, amely ugyan 1,2 milliárdos költséggel jár a végkielégítések és átszervezések miatt, de még így is 750 milliós megtakarítást eredményez csak az idei évben.

A dolog nem váratlan, már évek óta folyamatosan hanyatlik a PC piac (idén pedig minden eddiginél jobban), márpedig az Intelnek ez jelenti a legfontosabb bevételi forrást. Az okostelefonok, tabletek és hibrid eszközök népszerűsödésével átalakul az eddigi állapot, egy csomóan nem állítanak elő tartalmat, csak fogyasztják azt, tehát teljesen elég nekik egy mobil, vagy egy átlagos képességű táblagép. Erre a piacra azonban csak kissé megkésve tudott belépni az Intel: az iPhone-okban az Apple saját processzora dolgozik, de egyéb mobilgyártók is fejlesztenek saját chipeket, valamint felemelkedtek olyan processzorgyártók, mint a Qualcomm, akik szinte minden mobilpiaci szereplőnek szállítják a központi agyakat.

pc-piac-2016-03

Az elemzők szerint a csökkenő számú eladott PC-k piacán ráadásul hosszú idő úta először erősödhet az AMD új fejlesztésekkel, míg a szerverek szegmensében az IBM szorongathatja meg az Intelt. A vállalat épp ezért már egy ideje keresi az új utakat, a mobilpiaci beszivárgás mellett például olyan technológiákat fejleszt, amelyek a legújabb szenzoros technológiákat, videókonferenciákat, céges biztonsági és kényelmi funkciókat érintik. Na meg persze attól se kell félni, hogy teljesen eltűnnek a PC-k és laptopok, csak épp egy új egyensúlyi szintet ér el a piac, tehát a király a trónon marad, csak a trón lesz kicsit kisebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik