Tech

Drónnak ütközött egy utasszállító repülő

Egyetlen kapitány sem várná, hogy a gépének egy drón ütközik, csak mert valami elmebeteg jó ötletnek találta épp a reptér fölött emberkedni.

Talán nem véletlen, hogy a tengerentúlon elkezdték nyilvántartásba venni a drónokat, hiszen ezeket a repülőeszközöket boldog-boldogtalan birtokolhatja, és a drágábbak olyanokat tudnak, melyek már az emberi életre is veszélyesek. Többek között azért, mert olyan magasságokba emelkedhetnek, ahol a légiforgalmat akadályozzák, mint ahogy a legutóbbi eset is bizonyította.

Képzeljék el, milyen lehet, mikor ücsörögnek a turistaosztályon, gyönyörködnek a panorámában, a következő pillanatban meg jön egy drón, és bang, már csapódik is az ablaknak. Vasárnap a CNN adott hírt arról, hogy az egyik Airbus A320 kapitánya szerint drónnal ütközött a járat, ami Genfből tartott Londonba, fedélzetén 132 főnyi utassal, és 5 főnyi személyzettel. Leszállás után a hatóságok megvizsgálták a gépet, és megerősítették, hogy valóban az történt, amit a kapitány állított.

drón_1

A Metropolitan Police szóvivője szintén azt nyilatkozta, hogy feltételezhetően egy drón csapódott a repülőgép elejének, de egyelőre letartóztatás még nem történt az ügyben, de a Heathrow-n lévő rendőrség nyomoz. Azt egyébként érdemes tudni (ezt már nem a szóvivő mondta), hogy a drónok messzire ki vannak tiltva a reptér légteréből, és egyébként is csak 121 méteres maximális magasságon repülhetnének a körzetben úgy, hogy az őket lentről üzemeltető ember látótávolságán belül legyenek.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy épeszű ember egyébként sem reptet drónt a reptér közelében, főleg nem vezeti neki egy A320-nak, mert sokkal nagyobb baj is történhet azon kívül, hogy hallatszik egy csattanás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik