Tech

Veszélyes a videólejátszó, így távolíthatja el

Az eredeti QuickTime videós szabványt és az ehhez kapcsolódó lejátszót közel 25 éve, 1991 végén mutatta be az Apple. A saját formátum nem terjedt el olyan széles körben, mint mondjuk az avi, vagy az mpeg, illetve később az mp4, vagy újabban az mkv videók, de webes szabványként nagyon sokáig “láthatatlanul” ott figyelt a mindennapjainkban. Ha például az Apple mozielőzeteseket tartalmazó oldalán néztünk valamilyen filmtrailert, a böngészőbe épülő QuickTime plugin játszotta le a minimozit.

Épp ezért valószínű, hogy az ön gépén is ott figyel vagy a teljes lejátszó, vagy a böngésző-plugin. Ezek általában akkor települtek, amikor egy webes videót szeretett volna megnézni, és a böngésző megkérdezte, hogy ugye szeretné használni ehhez a QuickTime beépülőt, ön pedig nagyvonalúan nyomott rá egy OK-t. A lejátszó pedig szintén sokszor nem önmagában érkezett a gépekre, hanem valamilyen egyéb szoftverhez (videó- és zeneszerkesztőhöz, játékhoz) csomagolva.

A helyzet azonban az, hogy a QuickTime lejátszónak a jelek szerint az idén januárban kiadott 7.7.9-es frissítése volt az utolsó javítócsomag (és persze az is esélyes, hogy az ön gépére még ez sem került fel, mert azóta nem használta a programot, az automatikus frissítést pedig telepítéskor kikapcsolta). Ez azért probléma, mert a napokban hivatalossá vált, hogy nem lesz újabb javítás a lejátszóhoz, másrészt pedig biztonsági szakértők azóta felfedezték, hogy a legutolsó változaton több orbitális rés is tátong.

A Trend Micro szerint két olyan nagyobb sérülékenységet máris felfedeztek a lejátszóban, amely hackerek számára lehetővé teszi, hogy távolról irányításuk alá vonják a gépünket, adatokat nyerjenek ki róla, vagy rosszindulatú programokat injektáljanak a rendszerünkbe.

Különféle QuickTime verziók önálló lejátszókban, illetwe böngésző-plugin formában
Különféle QuickTime verziók önálló lejátszókban, illetwe böngésző-plugin formában

Le vele – de hogyan?

A QuickTime Player eltávolítása egyszerű: a Windows vezérlőpultjában a Programok hozzáadása és eltávolítása menüpontban kell megkeresnünk, és egy határozott Eltávolítás / Uninstall gombot nyomni. A böngészőkben pedig a beállítások között keressük meg a bővítményeket, és innen távolítsuk el a QuickTime Plugint.

Mi legyen helyette?

A Windows-t futtató gépeken alapértelmezésben ott a Microsoft médialejátszója, ami ugyan elég otromba jószág, de a legtöbb médiaformátummal elboldogul. Ha azonban igazán könnyen használható, szinte minden formátumot ismerő médialejátszóra van szükségünk, próbáljuk ki a VideoLan által fejlesztett VLC Playert, vagy a korábbi Windows verziók puritán lejátszójára épülő, de azóta kiválóan kipofozott Media Player Classic – Home Cinema szoftvert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik