Tech

Hacker a lemezen: megzenésítik Edward Snowdent

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2016. 04. 18. 20:00

Mostanra már csak kevés embernek kell csak bemutatnunk az 1948-as születésű francia zeneszerzőt, de ha esetleg fel akarjuk frissíteni magunkat az alapokkal:  Jean-Michel Jarre klasszikus lemezei a hetvenes évek végén kezdték el előrelendíteni az elektronikus zene szekerét (kifejezett tekintettel a new age és ambient vonalra): az 1976-as Oxygene és az 1978-as Equinoxe azóta is klasszikusok.

Koncertjei nemcsak technikailag, de nézőszámban is elsöprőek: a világ legnagyobb koncertjeinek listáján négy helyen is szerepel: a legnagyobb a 3,5 milliónyi embert bevonzó 1997-es moszkvai esemény. Egyúttal ő az első olyan „nyugati” zenész, akit elhívtak koncertezni a Kínai Népköztársaságba (az ebből készült dupla koncertalbum például egész jó kezdet Jarre munkásságának megismeréséhez).

Mielőtt azonban belemerülnénk az olyan részletekbe, hogy mestere Pierre Schaeffer, a konkrét zene atyja volt, illetve második felesége nem volt más, mint Charlotte Rampling, inkább térjünk rá új albumára – illetve albumaira.

Jarre 2015 októberében jelentette meg új albumát Electronica 1: The Time Machine címmel: ezen négy évig dolgozott, minden egyes számát más zenészekkel kollaborálva rakta össze (a háttérdokumentációs anyagokból nagyon jó promóanyagok is születtek) – a vendég-, ill. társzenészek listáján olyan nevek szerepelnek, mint John Carpenter, Pete Townshend, a Tangerine Dream vagy Vince Clarke. Az album első része után Jarre hamarosan bejelentette, hogy a korábbi négy évben annyi ötlet és szám született, hogy hamarosan érkezik az Electronica második része is. Eddig ugyan tudhattuk azt, hogy a Pet Shop Boys, Hans Zimmer, illetve Gary Numan is fémjelzi a lemezt, a Guardian viszont múlt hét végén adta hírül, hogy a nyolcadik számon („Exit”) az amerikai lehallgatási botrányt kirobbantó hacker, Edward Snowden hangja is hallható lesz.

A zeneszerző elmondta: az Electronica albumok koncepciója nem csupán a kollaborációk körül forog, hanem korunk kettősségét járja körbe különféle nézőpontokból: a zsebünkben lévő telefonok legalább annyira helyezik el zsebünkben a világot, mint amennyire folyamatos és stabil megfigyelést tesznek lehetővé. Vannak olyan számok az albumokon, amelyek a technológiával való erotikus viszonyunkról szól – gondoljunk bele, többet érünk hozzá naponta telefonunkhoz, mint partnerünkhöz -, mások a kamerás megfigyeléseket járják körbe, még mások arról, hogy milyen a szerelem a Tinder korában. Jarre szerint megfelelőnek tűnt összefogni egy olyan emberrel, aki nem zenész, hanem egy olyan ikon, aki szó szerint megtestesíti mindazt a furcsa kapcsolatot, amelyet a technológiával élünk meg nap mint nap.

Jean-Michel Jarre és Edward Snowden Moszkvában. Fotó: The Guardian.

Snowden természetesen nem énekel, csak szövegmintái kerültek bele a számba: Jarre még 2015 decemberében adott egy interjút a Guardiannek az első Electronica lemez kapcsán, akkor kérdezte meg, hogy lehetséges-e valahogyan kapcsolatba kerülni Snowdennel, akinek egy gyorsabb, feszültebb számot gyártott, visszatükrözve a vele kapcsolatos hajtóvadászat számos elemét – a többi pedig már történelem. Snowden és Jarre 90 percen keresztül egyeztettek és beszélgettek Skype-on, majd Jarre felvette a kívánt szövegmintákat. Mindezek után még Moszkvába is elutazott, hogy találkozhasson Snowdennel és videófelvételeket vehessen fel vele: elmondása szerint ugyanis az Exitet színpadon is akarja majd játszani és fontosnak tartja azt, hogy a fiatal koncertjárók jobban emlékezzenek a szám üzenetére és mondanivalójára. Snowden ugyan nem akart a Guardiannek nyilatkozni ezen témában, de a Moszkvában lőtt videóban elmondja: kedveli az elektronikus zenét; azon dallamok, amelyekre a legszívesebben emlékszik vissza, videojátékokból származnak és nagy dolog volt számára egy ilyen nagy kulturális projektben részt venni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.