Tech

Így lesz képernyő a bőrünkből

Létezhet-e menőbb megoldás annál, mint amikor a bőrünkről olvashatjuk le azt, hogy hány óra, ki telefonál, vagy éppen hol tartunk a félmaraton teljesítésében?

Aki látta az Emlékmás feldolgozását, az emlékezhet, hogy mennyire hipermenőn nézett ki a tenyérbe épített telefon, ami a bőrre vetítette ki a releváns információkat úgy, hogy a bőr alatt lévő mini-számítógép szolgáltatta a “meghajtást”. Habár a megoldás futurisztikusnak tűnhetett a moziban, a valóságban létező technológiák is tudnak már valami hasonlót.

A Tokiói Egyetem kutatói most éppen egy olyan “optoelektronikai bőrt” fejlesztenek, melyben organikus fotodetektorok és polimer LED-ek vannak, amik mindössze 3 mikrométer vastagságúak, és könnyedén hajladoznak, a test mozgásainak megfelelően. Első ránézésre még azt is hihetnénk, hogy egy egyszerűbb tetoválást látunk, ám ennél sokkal többről van szó, főleg úgy, hogy a mostani fejlesztés messzebbre jutott, és hatékonyabbnak tűnik, mint a korábbi próbálkozások.

Ahogy a videón is látszik, a prototípus még messze van attól, hogy tökéletesnek nevezhessük, és jelenleg nem is tud más információt szolgáltatni, mint a véroxigén-szintet, de az már biztos, hogy a japán tudós emberek nagyot álmodtak. Szerintük egy nap eljutunk oda, hogy például a futók a bőrükön olvashatják le a számukra fontos információt, vagy a melósok a kezükön nézhetnek diagramokat, és ez bizony nem más, mint maga a jövő. Kinek fog kelleni akkor már egy okosóra, vagy egy okoskarkötő?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik