Tech

Egy tonna aranyat nyert vissza az Apple az újrahasznosított telefonokból

Megéri szétkapni a leselejtezett iPhone-okat, mert arany is van bennük, bár értékelhető mennyiséget csak akkor nyerhetünk ki, ha százezer számra bontjuk az eszközöket.

A modern ember számára az újrahasznosítás már nem ismeretlen fogalom, hiszen ez az egyik lehetséges útja annak, hogy ne fojtsuk meg a Földet, és rajta magunkat is a saját szemetünkben. Nem véletlen hát, hogy a cégek odafigyelnek erre, hiszen a PR-t is meg tudja nyomni kicsit, ha a népek tudják, hogy a termékük gyártója mennyire ügyel a környezetre.

Ám az Apple újrahasznosítási programjából olyan számokat ismerhetünk meg, melyek azt is alátámasztják, hogy nem csak bolygónk szempontjából fontos a régi készülékek újrahasznosítása, hanem anyagilag is érzékelhető szempont. 2015-ben ugyanis az Apple közel egytonnányi (pontosabban 823 kilogrammnyi) aranyat nyert vissza, melynek értéke 40 millió dollár, és bár az almás cég egymás után gurítja a milliárd dolláros kötegeket, azért ez már olyan mértékű pénz, amiért nekik is megéri lehajolni.

iphone inside

De nem csak arany van az iPhone-okban, és azokban az eszközökben, melyeket az Apple újrahasznosít, hiszen rézből is sikerült 1120 tonnányit megmenteni, ami dollárban kifejezve 6,4 millió, de a folyamatban jelen van még az alumínium is, amiből 1650 tonnányit nyertek vissza a szétszedő robotok, ez pedig 3,2 millió dollárnyi spórolást jelent a cégnek.

A fenti adatokból jól látszik hát, hogy az újrahasznosítás valóban nem csak PR-fogásként fontos, hanem anyagi szempontból is működőképes megoldás, annak pedig külön örülünk, hogy így a bolygón is segít valamelyest a cég. Aki pedig most vérszemet kapott, és elkezdené atomjaira reszelni saját régi iPhone-ját, azt elkeserytenénk, egyetlen telefonban annyira elenyésző mennyiségű a nemesfém-tartalom, hogy ennél még a folyóban állva, az iszapot szitálva is könnyebben gazdagodhatna meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik