Tech

F8 kongresszus: a Facebookot elárasztják a csevegő robotok

Egy halom szolgáltató válaszrobotjával beszélgethetünk majd a Messengeren belül, lassan vége az ügyfélszolgálati telefonálásnak és hasonló idegeskedéseknek.

Egykoron a chat mindenkinek ugyanazt jelentette: egy olyan felületet, ahol sok-sok csevegőszoba van, benne vadidegen emberekkel, akik mind csak arra várnak, hogy egy másik vadidegen hozzájuk szóljon és privátban beszélgessenek nagyot. Aztán jött a törvényszerű egymásba szerelmesedés, majd pedig a találkozás, ahol kiderült, egyik fél sem ilyen lovat akart. Aztán jöttek azok a csevegők, amelyek már a közösségi szolgáltatásokra épültek, tehát eleve a meglévő ismerőseinkkel lehet bennük cseverészni, nagyjából ez a Facebook Messenger sikerének titka is.

Egy ideig ez a programocska csak egy bájos kiegészítő volt a Facebook jobb alsó sarkában, aztán különálló alkalmazássá vált, és azóta folyamatosan felszed magára újabb funkciókat, így aztán szép lassan csevegőből egy igazi szolgáltató-központtá válik. Most például az F8 kongresszuson jelentették be, hogy útjára indul a Bots on Messenger, ami az üzenetküldő chatbotos felülete.

Mi is az a chatbot? Maga a fogalom nem újdonság, sokszor és sokan kísérleteztek már ilyesmivel: alapvetően olyan mesterséges intelligenciákról van szó, amelyeket arra programoztak, hogy egyszerűbb feladatokat beszélgetés formájában meg tudjanak oldani. Például egy pizzarendeléshez, vagy egy hibás termék bejelentéséhez nem kell feltétlenül humán ügyintéző, elég a legfontosabb kérdéseket és az arra adható válaszokat beprogramozni egy szoftverbe. Amikor pedig a weben megkeressük ezt a mesterséges személyt, egy bizonyos témakörön belül úgy beszélgethetünk vele, mintha igazi ember lenne.

Most az egyik legfontosabb üzenetküldő platformba épül be a lehetőség, ráadásul úgy, hogy egységes szabvány szerint lehet fejleszteni ezeket a “robot-agyakat”, tehát nem arról lesz szó, hogy a Messengeren hol csillogóan okos, hol pedig ledorongolóan buta chatbotok között kell lavíroznunk, a hatékonyságuk és ügyességük csak az őket programozók leleményességén múlik, a szoftveres környezet viszont mindenkinek ugyanazokat a lehetőségeket adja.

messenger zuckerberg

Ráadásul, ahogy “senki sem egy sziget”, úgy a chatbotok sem lesznek teljesen függetlenek egymástól. A különböző szolgáltatók által a Messengerbe ágyazott botok ugyanis a Facebook részéről fejlesztett Bot Engine segítségével amolyan mesterséges intelligencia módjára fogják majd fejleszteni tudásukat, tehát ha mondjuk egy pizzarendelő chatrobot belefut egy olyan beszélgetésbe, ahol egy csomó addig nem tapasztalt problémán kell átrágnia magát, az innen leszűrt tudásbázist szépen megkaphatja az összes többi csevegőszoftver a mobilgyártó ügyfélszolgálatos robotjától a repülőtársaság jegyfoglaló automatájáig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik