Tech

Nyolcvan terc alatt a Föld körül: így hallgathat zenét újszerűen

Már minden internetes zeneszolgáltatás a könyökünkön jön ki? Szívesen hallgatnánk valami formabontót, vagy meglepőt? Vagy legyen a zenehallgatás módja újszerű? Mutatunk pár érdekes példát.

Internetes zenehallgatás? Persze, ez már nem újdonság. Ott a YouTube, a Soundcloud, a Mixcloud, a Google Music, a Deezer, a Spotify, az iTunes és az összes többi weboldal, szoftver vagy app, amik épp erre szakosodtak. De mi van akkor, ha valami újra vágyunk, akár a lejátszott zenék, akár a lejátszás, vagy a felfedezés módja terén? Mutatunk néhány ötletes, vagy épp furcsa alternatívát a megszokott digitális zenehallgatásra.

Radiooooo

Radiooooo: mindig tud újat mutatni, az az új pedig nagyon is régi. PARADOX!
Radiooooo: mindig tud újat mutatni, az az új pedig nagyon is régi. PARADOX!

Zenebolondoknak, új inspirációt keresőknek és az idősebb generációk tagjainak egyaránt ajánlott a Radiooooo (igen, öt darab o-val egyenértékű a lelkesedés). Válasszunk ki a világtérképen egy országot, az ablak alján pakoljunk hozzá egy évtizedet (1900-tól kezdve) és már hallhatjuk is azt, hogy akkoriban milyen zenék szóltak a helyi rádiókban – mindezt pedig tovább is finomíthatjuk: választhatunk a bal felső sarokban lassú, táncos és „furcsa” zenék között. Az efelett található taxi módban egyenértékű a playlistgyártással: a trükk csak az, hogy ezt egy kirándulástervező mentén tehetjük meg: végigjárhatjuk nyolcvan perc alatt a Földet a harmincas években – időutazásra készülőknek és szerepjátékosoknak legalább annyira ajánlott aláfestőnek, mint azoknak, akik a nosztalgiában akarnának úszni. Ha nem találunk megfelelő zenéket (a cikk írásának pillanatában például nincs adat a rendszerben arról, hogy a huszas években milyen zenék mentek Magyarországon), akkor nyugodtan fel is tölthetjük ezeket: a rendszer a bejelentkezett és a szolgáltatást építő felhasználóknak pontokat ad ezért (és a többi felhasználó is hálás lesz neki). Remek ötlet – túl sok zenét találtunk eddig, amit nem ismertünk, ami minden zenerajongó álma.

You Are Listening to

You Are Listening To: az éjszakai nyugalom legjobb segédeszköze
You Are Listening To: az éjszakai nyugalom legjobb segédeszköze

Az éjszakai nyitott ablaknál dolgozás, a későesti-éjszakai párkeréken cirkálás és a bamba arccal magunk elé meredés egyik legjobb kelléke a You Are Listening To. Válasszunk ki egy várost: a rendszer egyfelől elkezd streamelni nekünk egy publikus rendőrségi, légiirányítói vagy forgalmi CB-adást, majd bekever ez alá Soundcloudról valamilyen finom, hangulatfestő ambientet. Kényesebb vagy speciálisabb ízlésű hallgatók NASA-adásokat, rövidhullámú number station kódsorokat vagy Kennedyvel kapcsolatos anyagokat is hallgathatnak, az mindenesetre biztos, hogy ezt a siteot nyitott Notepadnél érdemes csak elkezdeni hallgatni, nagyon sok artistot fogunk ugyanis itt magunknak összeírni.

MyNoise

MyNoise: a tökéletes munkahelyi chilloutért
MyNoise: a tökéletes munkahelyi chilloutért

Igen különböző igényeket elégít ki a MyNoise – hangképeket és hangfüggönyöket keverhetünk ki magunknak, legyen szó egy dzsungelről, macskamorgásról, surrogó szerverszobáról, vízesésről, kávézóról vagy tibeti torokéneklésről (a bárkit transzbakergető afrikai poliritmusokról nem is beszélve). Magyaráznunk ugyan nem nagyon kell, de megéri felkészülni – ezekre túlzottan is rá lehet és rá is fogunk ragadni. Akinek nem elég az, hogy gépén keresztül hallgatja, az vagy megveheti ezek anyagát CD-n (nem minden hanggenerátor anyagából készítettek ilyet sajnos), vagy pedig elindít a gépén egy hangfelvevőt (erre a célra például tökéletes az Audacity) és felveszi magának azt, amit később használni szeretne. Javasoljuk a projekt támogatását – minden eurocentet megérdemelnek!

Patatap

Ha ezt elindítjuk, ma már nem dolgozunk, este pedig screengrabberrel próbálunk zenét és videoklipet gyártani egyszerre. A Patatap minden betűhöz hozzárendel egy hang- és egy vizuális effektet, ha rendes szekvenciában nyomkodjuk a gombokat, zenét csinálunk, ha pedig nem, akkor zenét akarunk majd csinálni. A látvány pedig tökéletes ahhoz, hogy tátott szájjal próbáljuk kitalálni a legújabb nyári japán shibuya-kei slágert (igen, jazzpopdiszkóról beszélünk, de ez most nem számít, gyártsunk üzemet az ujjainkból).

John Whitney Music Box

John Whitney Music Box: valószínűleg még a hipnovarangyok is ezt nézik
John Whitney Music Box: valószínűleg még a hipnovarangyok is ezt nézik

Hogy lehet zenei ötleteket és hangzásokat látvánnyá alakítani? Vagy éppenséggel fordítva? John Whitney kísérleti filmes ötleteit Jim Bumgardner vitte webre a John Whitney Music Box révén: húszféle motion graphic ötletet nézhetünk és hallgathatunk meg – a vonallal érintkező ill. azon áthaladó különböző színű körök megszólaltatnak egy hangot, vájtabb fülű zenészeknek pedig az is feltűnhet, hogy a megszólaló akkordoknak milyen köze van a látványhoz (ahol például csavarodó háromágú spirál van, ott szűkített akkordok szólnak, amelyben a hangok kisterc távolságra vannak egymástól, ami a kromatikus skálán három lépés, erre a logikára pedig számos vizualizáció épül).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik