Tech

Sosem fogyott még ilyen kevés PC a világon

Na jó, de: akkor, amikor még szinte nem is volt PC. De az utóbbi 10 évben most van a legnagyobb gödörben a számítógépek piaca, megették a mobilok, meg kicsit saját maga.

Két nagy piackutató, a Gartner és az IDC is mostanában adta ki jelentését a világ számítógépes piacának alakulásáról, és bizony, mostanában nem lennénk hosszú távú stratégiáért felelős vezetők egy PC-gyártónál.

2016 első negyedévében a gartner szerint 9,6 százalékkal kevesebb PC (tehát asztali gép és laptop összesen) fogyott, mint az előző év hasonló időszakában. Ilyen mélyen utoljára 2007-ben voltak az eladások, a válság első évében. Az IDC még durvább számokat villantott, szerintük 11,5 százalékos volt a visszaesés, ami náluk 60,6 millió eladott PC-t jelent az év első három hónapjában.

A legtöbbet eladó gyártók sorrendje nagyjából hasonló mindkét cég elemzésében. A Gartner szerint így fest:

  1. Lenovo
  2. HP
  3. Dell
  4. Asus
  5. Apple

Az IDC szerint az első három helyezett ugyanaz, de náluk az Apple megelőzte az Asust. Egyébként pont ez a két cég az, amely egy kicsit vissza is esett a forgalmazott gépek számát tekintve.

pc-piac-2016-03

Akkor tehát haldoklik a PC-piac?

Dehogy haldoklik. Csökkenni persze még mindig fog, de azért PC-kre és laptopokra még sokáig szükség lesz, csak nem annyira, mint eddig. A legfontosabb ok az, hogy míg régebben egy csomó dolgot csak számítógépeken tudtunk megoldani, mostanában már a feladatok egy részét átvették az okostelefonok és a tabletek. Filmnézésre, levelezésre, netezésre már nem kell feltétlenül nagy gépet venni, ha valaki keveset ül a fenekén, és egyébként sem akar egy billentyűzetes, nagy képernyős gépezettel szőrözni. PC-t tehát már főleg azok vesznek, akik nem csak “fogyasztják”, de létre is hozzák az adatokat, tehát sokat írnak, képet szerkesztenek, vagy valamilyen komplexebb tevékenységet végeznek. Ja, meg játszanak, persze, de azoknak is egy részét elszipkázzák a konzolok.

pc-piac-2016-02

Ezen kívül a dollár összevissza árfolyama sem kedvezett mostanában a PC-piacnak, de fontosabb probléma még az is, hogy a háztartások és a cégek is egyre jobban kitolják a gépek lecserélésének határidejét. Ha belegondolunk, egy 3-4 éve vásárolt PC még vidáman kezeli a manapság kiadott szoftvereket is, és még az se turbózta fel a váltási kedvet, hogy a Microsoft kissé agresszív módon taszigálja a korábbi Windowsok felhasználóit a Windows 10-re való frissítés felé. A legújabb PC-s Windows ugyanis szintén simán elfut akár egy 5 éves átlagos PC-n is, szóval ha valaki mondjuk nem 4K-s videókat szerkeszt, vagy nem a legújabb játékokat szeretné teljes felbontásban játszani, egyszerűen nincs rákényszerítve a cserére.

A piac tehát szép lassan beáll egy ritkább frissítésre, amikor már nem csökken tovább az eladások száma sem ilyen látványosan, de az tény, hogy az akorszak szép lassan elmúlik, amikor csak PC-k gyártásából boldogan lehet éldegélni. Látszik is, hogy a cégek egy része az üzleti szegmens felé is nyit a szerverekkel, hálózati megoldásokkal, míg mások a mobilpiac felé nyújtózkodnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik