Tech

5 oldal az internet legöregebbjei közül

Bár a legtöbb weboldalt folyamatosan frissítik, vagy akár megszüntetik, akad néhány, ami eddig mindent túlélt, és digitális romokként még mindig látogatható.

Amikor egy mostanában felnövő gyerek már úgy rohangászik Facebookon, Tumblr-en, és akár egy csomó általunk még nem is hallott webes szolgáltatáson, mintha ott tanult volna meg járni, néha jó ötlet lehet beszélni neki arról az időről, amikor az internet még csak egy barkácsolt oldalacskákból álló kis kezdemény volt. Ha visszaidézzük a 90-es évek közepét, milyen is volt egy weboldal? Valamilyen borzalmas háttér (legtöbbször egy kisebb tapéta sokszorosítva, hogy ne legyen túl lassú az oldal), rajta Times New Roman betűtípussal odakarmolt sorok, kéken ordító hivatkozások, és a technológia csúcsaként néhány aprócska, bénán megrajzolt animált gif.

Persze nehéz mostanában is ilyen oldalakat találni, hiszen ezeket a tulajdonosaik általában folyamatosan frissítették, ahogy az új technológiák megjelentek, vagy simán törölték őket, ahogy kevéssé lettek aktuálisak. De akad még néhány csoda-oldal így is, amik valahogy túlélték az idők változásait, ezekből mutatunk néhányat.

Itt van például a Space Jam című vígjáték weboldala 1996-ból, 20 évvel ezelőttről. Az a háttér. Azok a grafikák. Az a szembántalom, amit egy percnyi bámulás után kapunk. Atyaég.

oregweb02

Más szempontból is tech-történetinek számít a You’ve Got Mail című film weboldala (magyarul még durvább volt a címe, a Microsoft támogatásával az e-mailezést is népszerűsítő romantikus mozit itthon A szerlelem hálójáb@n címmel vetítették, így, kukaccal). Itt már próbáltak a készítők egy kis speciális dizájnt belevinni a dologba, ezért a két főszereplő, Meg Ryan és Tom Hanks áll az oldal két szélén, közöttük pedig néhány csoffadt hivatkozás. Mondjuk legalább a szemünk nem sül ki.

oregweb03

Annyira nem régi, de nagyon furcsa túlélő a Something.com (magyarul tehát Valami.com). 1999-ben indították, és azóta csak annyi szerepel rajta, hogy Something. Ennyi. Ez a szó, így önmagában. 17 éve.

oregweb04

A FogCam 22 éve, 1994-ben indult, és a legrégebbi olyan webkamerás szolgáltatás, amely máig működik. A San Franciscó-i Egyetem előtti térre néző kamerának nem csak a weboldala maradt szinte teljesen változatlan, de maga a kamera is ugyanaz, amit ’94-ben kihelyzetek (nem is ad valami csodaszép képet). Az oldalhoz is csak két linket adtak hozzá az idők során, egy Twitteres követési lehetőséget és egy kis widgetet, ami azt mutatja, épp milyen az idő a célhelyen.

oregweb05

Hogy magyar vonzata is legyen a dolognak, itt az egyik első közösséginek nevezhető oldal, a Bulinet. Nem teljesen az 1997-es dizájn fogadja a látogatókat, de majdnem, és a jelek szerint az oldal még mindig működik. Élete virágjában ugyan társkeresőként aposztrofálta magát, de igazából egy teljesen webes alapú chatfelületet adott, amit néha kézzel kellett frissítgetni, ha épp úgy gondolta a rendszer. Érdekes, hogy továbbra is lehet regisztrálni, bár ha jól látjuk, valamilyen fizetős opció is bekerült a mixbe.

oregweb06

Ajánlott videó

Olvasói sztorik