Tech

Önt felizgatja, ha egy robot lába közé nyúl?

Amerikai kutatók szerint felizgulnak az emberek, ha robotok intim zónáihoz kell hozzáérniük. Ennyire egyszerűek lennénk? A rövid válasz: ennyire.

A VR-pornó határozott lépésnek tűnik abba az irányba, hogy a technikával szó szerint behálózva kerüljünk kapcsolatba a libidóval, a Stanford University szakértői pedig azt állítják: új kutatásaik szerint a humanoid robotok is felizgathatnak minket, ha feneküket vagy nemiszerveiket érintjük meg. A vizsgálat során tíz önkéntest (négy nőt és hat férfit) ültettek egy Aldebaran Robotics Nao robot elé: a képen látható 58 centis robotot arra programozták be, hogy 13 testrészének megérintését kérje az önkéntesektől. Megérinteni a robotot csak az ügyesebb kézzel lehetett, az önkéntesek másik kezére ugyanis olyan a bőr vezetőképességét mérő szenzort helyeztek, amellyel a fiziológiai és esetenként érzelmi izgatottságot lehet mérni.

26 méréssorozat után a kutatók azt állapították meg, hogy ha a robotok finoman szólva „kevésbé hozzáférhető” részeit fogták meg az emberek, izgatottabb állapotba kerültek, mintha csak kezüket vagy lábukat kellett volna megfogni – ráadásul az izgatottság nem lépett fel, ha megfogás helyett csak rá kellett mutatni az adott testrészre. A „kevésbé hozzáférhető” részek műanyagból voltak, sem anyagminőségben, sem anyagtextúrában, sem hőmérsékletben nem volt olyan különbség, amely megmásíthatta volna az eredményeket a robotok többi  testrészéhez képest.

aldebaran robotics nao

A kutatást vezető Jamy Li szerint az emberek igen berögzött, ősi módon reagálnak a robotokra – a mások erogén zónáinak megérintésével kapcsolatos berögződések és érzések úgy tűnik, ugyanúgy működnek a robotok esetében is – mindezzel pedig kalkulálnunk kell mind a robotok tervezésekor, mind pedig a mesterséges rendszerek társadalmi integrációja esetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik