Tech

Bocs, de németeknek nincs briós – kandi kamera egy őrült pékségből

Az Európai Fogyasztók Szervezete meglepő videóval érezteti, milyen diszkrimináció éri az interneten vásárlókat.

„Kandi kamerás” videóval érzékeltette az Európai Fogyasztók Szervezete, hogyan diszkriminálják az egyes európai országok lakóit az internetes szolgáltatások és vásárlások során. Mint a kísérő szövegben írják: az egységes európai piacon elfogadhatatlan lenne, hogy vásárlás közben igazolnunk kelljen a nemzetiségünket, vagy az alapján kellene fizetnünk a pékségben egy kiló kenyérért, hogy melyik ország állampolgárai vagyunk. Az interneten viszont ez mindennapos tapasztalat.

Képzeljük el, hogy bemegyünk a pékségbe, és azt mondják: igazolnunk kell az állampolgárságunkat, mielőtt megkapjuk a terméket. A videón épp ezt játsszák el a gyanútlan vásárlókkal.

„Miért?” – kérdezte az egyik vevő, mire a válasz ennyi volt: „üzemeltetési okokból”. „Ön francia?” – tette fel a kérdést az eladó a vásárlónak. „Akkor 7 euró 50 cent lesz.”

Sajnálom, németeknek nem adhatunk el mazsolás brióst, ez a vezetőség döntése. Entschuldigung

– közölték az egyik vásárlóval. Nem mindenki járt rosszul: „íreknek most nagyon kedvező az ár”.

A döbbent vevőknek persze feltárták a kísérlet lényegét, egyben feltették a kérdést: ha a diszkrimináción ennyire megdöbbenünk a való életben, akkor miért tartjuk ezt teljesen bevett dolognak az interneten?

A szervezet kampányával szeretné elérni, hogy az EU-n belül országtól függetlenül hozzá lehessen férni a sportközvetítésekhez, zenéhez, filmekhez és tévéműsorokhoz. Ez egyrészt visszafogná a kalózkodást, másrészt segítene megismerni Európa kulturális sokszínűségét. A másik cél, hogy az EU-n belül se az áruválasztékot, se az árat illetően ne érje diszkrimináció az állampolgárokat lakóhelyük miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik