Tech

Feltörtek egy iPhone-t, erre nagyot lép az üzenetküldő alkalmazás

Titkosította az adatforgalmat a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás, csak az alkalmazást használó felek láthatják az elküldött üzeneteket, jelentette be a Facebook tulajdonában lévő WhatsApp.

A WhatsApp üzenetküldésében a peer-to-peer titkosítás azt jelenti, hogy a felhasználók egymásnak küldött üzeneteit nem tudja lehallgatni vagy megnézni harmadik fél.

“Senki sem láthat bele az üzenetekbe. Sem a kiberbűnözők. Sem a hackerek. Sem az elnyomó rezsimek. Még mi sem”, hangsúlyozta az üzenetküldő szolgáltató.

Habár a WhatsAppon eddig is titkosítva voltak a szöveges üzenetek, ezentúl a telefonhívásokra, fényképekre és videofelvételekre is vonatkozik az intézkedés.

A lépéssel az üzenetküldő alkalmazást üzemeltető cég “eldobta magától a kulcsot”, megfosztva saját magát attól, hogy esetleg fel tudja törni a felhasználók adatforgalmát. Ez persze nem azt jelenti, hogy amennyiben a hatóságoknak egy nyomozás keretein belül hozzá kell férniük egy gyanúsított adataihoz, ezentúl nem tudják megtenni. Az adatok a telefonon megmaradnak, csak az alkalmazás szolgáltatója nem lesz birtokosa az üzenetküldőn megosztott információknak. Így a WhatsAppon nem lehet majd számon kérni olyan információt, amellyel nem rendelkezik – utalt erre korábban az üzenetküldő szolgáltató egy szóvivője.

A WhatsApp döntését az Apple informatikai cég és az FBI közötti pereskedésig fajuló, a céges adatvédelem és a hatóságok hatáskörének kérdését felvető vita után hozta meg. Egy február közepén hozott bírósági döntés utasította az Apple-t, hogy egy különleges alkalmazással segítse hozzá a nyomozókat a tavalyi San Bernardinóban történt terrortámadás egyik elkövetőjének, Rizwan Farooknak a mobiltelefonján rejlő adatok eléréséhez.

Az Apple február végén a döntés visszavonását kérte a bíróságtól, azzal érvelve, hogy mivel a kormányzat olyan szoftver kifejlesztését kérte, amelyet később más mobiltelefonoknál is alkalmazhatnak, a lépés jogi precedenst teremtene, mert veszélybe sodorná több száz millió iPhone-felhasználó adatainak biztonságát.

Március végén azonban az FBI-nak az informatikai óriáscég segítsége nélkül sikerült feltörnie a lövöldöző telefonját. A szövetségi igazságügyi minisztérium bejelentése szerint sikerült hozzáférni a telefonon tárolt adatokhoz, ezért a minisztérium visszavonta azt a keresetét, amelyben azt kérte, a bíróság kötelezze az Apple illetékeseit az együttműködésre.

(HuffPost, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik