Tech

Van menőbb egy drónnál? Igen: egy drón láncfűrésszel!

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2016. 04. 04. 11:00

Sok szeretettel küldjük Felcsú... na jó, finomítsunk, szóval itt egy videó egy olyan drónról, amivel tényleg nem lehet szórakozni.  

Míg a világ drónérzékeny fele a kilencvenes évek legjobb technoklipjeit idéző kamerafelvételeket nézi drónversenyekről, illetve arról lelkendezik, hogy a nyíltvízi hajókra történő drónos csomagszállítás mennyire kezd befutni (azt tudta, hogy Norvégiában most jegyezték az University of Oslo Megakopter nevű drónját Guinness-világrekordra amiatt, hogy 134.5 fontot, azaz 61 kilót emelt meg? ), vannak olyanok, akik időről időre rámutatnak arra, hogy még mindig vannak a világban olyan emberek, akik vagy hatalmas piros felkiáltójeleket szeretnek másoknak gyártani, vagy csak nettó unatkoznak (tehát szeretnek kegyetlenül sok like-ot vagy nagy nézettséget generálni).

A finn Misty Friday Films független videóscsapat  tagjai vélhetően úgy vélik, hogy atombiztos ZS-filmet lehet majd forgatni a #killerdrone ötletéből – a láncfűrésszel bebiztosított drón az alábbi három percben tekinthető meg. Előre szólunk: nem sokkal jobb, mint a texasi láncfűrészes mészáros sikoltozó dervistánca a berántott fűrésszel, de ezt már embere válogatja.

Egy ilyen film után adja magát a kérdés: mi van akkor, ha ezeket a drónokat le akarjuk szedni?

Gond elméletileg nincs, hiszen az anti-drón megoldások is jó tempóban fejlődnek: a holland rendőrök például különlegesen képzett sasokkal szedetik le a problémás drónokat az égből.

Az amerikai Michigan Technological University „Robotic Falconry” nevű fejlesztése pedig új szintre emeli a drónháborút: itt dühösebb drónok vetnek hálót megtámadható drónokra, így lehetetlenítve el azok repülését  (mindehhez hasonlót pedig már a tokiói rendőrség is alkalmaz).

Eggyel ütőképesebb a brit OpenWorks Engineering csapat SkyWall100 névre hallgató, vállról indítható hálóvetője. A határozottan impresszív fegyver sikeres találat esetén szó szerint teljesen körbehálózza a drónt (a jelenlegi max távja 10 méter), majd azt lebénítva ejtőernyőt nyit és biztonságosan leszállítja a drónt a földfelszínre – mindehhez pedig egy jelzavaró is jár, úgyhogy találat esetén a drón jó esetben már nem tudja státuszát jelezni egy irányítónak sem. Persze kérdéses: képes-e az ECM jammer kikapcsolni egy láncfűrészt, illetve elkaphat-e hátulról oktatás nélkül egy harci sas egy láncfűrészt. Ezzel a gondolattal és az alábbi képpel hagyjuk gondolkodni olvasóinkat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.