Tech

Egy gombnyomás lesz kiszínezni a régi, fekete-fehér fotókat

A Berkeley-i Egyetemen fejlesztett szoftver magától találja ki, milyenre színezze a monokróm képeket, és kifejezetten jól megy neki.

A fényképezés sokáig csak fekete-fehérben létezett, de persze már a fotográfia hőskorában létezett az a szolgáltatás, hogy kérésre utólag megpróbálták az élőhöz közelítő hatásúra színezni a képeket. Ezek persze elég felemás próbálkozások voltak, de az az egy dolog mellettük szólt, hogy a fényképészek, vagy grafikusok a fotók láttán nagyjából tudták, hogy minek milyen a természetes színvilága, felismerték a bőrt, a füvet, az eget, és így tovább.

Manapság még mindig találhatunk egy csomó régi fotót magunkról, vagy a családunk múltjáról, amik fekete-fehérben készültek, de ilyen “átszínező-művészt” már nem gyakran találunk a fényképészetekben, legfeljebb valamilyen Photoshop-gurut kérhetünk meg, hogy próbálkozzon az utólagos, digitális feljavításon. De ez még mindig pepecselős munka, szóval higgyenek nekem, a családban nem örül neki az egyetemista unokaöcsi, ha odamennek hozzá azzal, hogy “Petike, te ilyen számítógépes gyerek vagy, színezd már ki a dédnagymama 1920-as esküvői fotóját, neked az öt perc alatt megvan”. Mert nincs meg öt perc alatt.

Viszont nemsokára nem kell Petikét idegesíteni ilyesmivel, a Berkeley-i Egyetemen ugyanis elkészült egy olyan szoftver, amely belső intelligenciájával felismeri a fekete-fehér képek részleteit, majd úgy színezi át őket, ami az emberek számára a leginkább valószerűnek és elfogadhatónak tűnik.

A programot a fejlesztés során több millió színes fotóval “tanították be”, így ha adnak neki egy fekete-fehér fotót, csak végigpásztáz az adatbázisán és a leginkább hasonló elraktározott képek információi alapján megkezdi a színezést. A szoftver teljesen automatizált, tehát a felhasználónak nincs más dolga, mint betölteni az átalakítanó képet, és várni a végeredményt.

Íme néhány jól sikerült átalakítás:

utoszinezes-02

utoszinezes-01

Persze még nem tökéletes a rendszer, mivel akármennyire is milliónál több eredeti kép alapján dolgozik, még mindig “nem látott mindent”, és néha lyukra fut, mint az alábbi képek esetében. Ezeket színesben lőtték, majd visszahúzták fekete-fehérre, és a gép nem épp az eredetire hasonlítóan színezte vissza őket. De ez van, a hibaszázalék elvileg folyamatosan csökken, ahogy a szoftver egyre több képi információra tud majd építeni.

utoszinezes-03

A demó verziót ön is kipróbálhatja, innen lehet letölteni, bár még nem túl felhasználóbarát a dolog. De arra számíthatunk, hogy a végleges változat hamarosan megjelenik, például valamilyen készerkesztő programhoz megvásárolható plugin formájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik