Tech

Visszatért a gonosz lila csáp, és újra a rekeszizmokra támad

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 03. 26. 10:00

Mindig rizikós egy régi játék felújítása, de a világ legőrültebb kalandját nem lehetett elrontani. A Day of the Tentacle Remastered újra üt. Fej, ÉS gyomor.

1993-ban jelent meg a Day of the Tentacle (tehát A Csáp Napja) című játék a George Lucas birodalmához tartozó LucasArts gondozásában. A Tim Schafer és Dave grossman agyszüleményéből született őrület tulajdonképpen egy még korábbi kalandjáték, a Maniac Mansion folytatása volt, de ’93-ra, bár még mindig darabos volt a VGA felbontás és kezdetleges a PC-k hangképzése, már olyan rajzfilm-szerű körítést kaphatott az új rész, amitől híresebbé válhatott, és jóval nagyobbat üthetett az elődnél.

A titok egyértelműen az agy- és hasfalszaggató humor volt, az a fajta blődség, amit a Monty Python filmekben szokhattunk meg, de mindez beágyazva egy akkoriban már megszokott tárgykeresős, feladatmegoldós, egyik eszközt a másikon használós játékmechanikába. És nem csak az átkötő szövegekben és képekben bukkant fel az őrület, hanem a játékosnak is szüksége volt rá, a feladatok nagy részét úgy lehetett a legjobban megoldani, ha mi magunk is a normálistól eltérően merünk gondolkozni.

Aztán persze leáldozott a kalandjátékoknak, a LucasArts is átnyergelt jövedelmezőbb Star Wars akciójátékokra, majd szépen el is sorvadt. A Csáp kalandjai pedig szép lassan csak a kiöregedő játékveteránok agyában éltek tovább, ráadásul a DOS alá fejlesztett játékot a modernebb gépeken úgyis csak különféle emulátorokkal lehetett jól futtatni, szóval felnőtt egy-két olyan generáció, akiknek már semmit nem mond Bernard, Hoagie, Laverne, vagy Dr. Fred neve. Szerencsére Tim Schafer még 2014-ben bejelentette, hogy saját stúdiója, a Double Fine Productions segítségével újraéleszti a klasszikust – és most itt van. Kezdjük is az előzetessel, abból már meglesz a hangulat:

Ráncfelvarrás után

Kicsit félve vártam a DoTT újrahúzott verzióját, ugyanis a Double Fine által tavaly kiadott előző remaster, a humor-noir Grim Fandango nem lett a legtökéletesebb. Szerencsére most semmi gond nem volt a 2016-osítással: a grafikát láthatóan szinte minden esetben újrarajzolták az eredeti tervek alapján, de végig tiszteletben tartva az egykori hangulatot. A játék közben egyébként egy pillanat alatt válthatunk a régi kinézetre az F1 gombbal, így rögtön megnézhetjük, mekkorát változott a világ 1993 óta. Itt láthatjuk leginkább az irányítás újrafaragásának lényegét is: a régi változatban a parancsok (menj oda, nyisd ki, húzd meg, stb.) külön szövegként látszottak a képernyő alján, ahol stabilan terpeszkedett a nálunk lévő tárgyak listája is. Ehhez képest a modern feldolgozásban az cselekvéseket egy egérkattintásra felbukkanó menüből választhatjuk ki, és a tárgylista is egy Windows Start-menühöz hasonló, felbukkanó ablakot kapott, így a teljes képernyő az akcióé.

Mutatjuk a különbséget ugyanazon a jeleneten. Ilyen az új változat:

És ugyanez így nézett ki az eredetiben a fél képernyőt elfoglaló alsó menüsorral és tárgylistával. Ugye, hogy ugye?

A zenét is az eredeti dallamok alapján vették fel újra, a zenész-vájtfülem csak néha talált olyan részeket, amiket máshogy szoktam meg az eredetiben, de a bohókás hangulat egy az egyben megmaradt. A történet pedig aztán végképp a régi, szerencsére semmit nem vettek el belőle, és hozzá sem akartak toldani olyasmit, amire semmi szükség.

Csápok az időben

Aki nem lenne tisztában az eredeti történettel (amely a Maniac Mansion ismerete nélkül is tökéletesen érthető és szerethető), íme a gyors összefoglaló. Dr. Fred, az őrült tudós vidéki házában kinevelt két csápot, egy zöldet és egy lilát. Utóbbi egy kerti séta során beleiszik a ház mögött folydogáló kísérleti melléktermékbe, karokat növeszt, és úgy dönt, az új képességeinek hála végre megvalósíthatja élete célját: meghódíthatja a Földet. Az őrült professzor levelet ír az előző játékban megismert triónak, akik már rohannak is a világ megmentésére: Bernard, a szerencsétlen, szemöveges geek, Laverne, a bájosan, de teljesen kattant nőszemély, valamint Hoagie, a pocakos, és kedvesen bunkó rocker.

Dr. Fred egy kerti budiból átalakított időgép (!!!) segítségével szeretné pár órával visszaküldeni a hősöket az időben, de persze semmi sem megy a tervek szerint, ezért Bernard marad a jelenben, Laverne 200 évvel a jövőbe, Hoagie pedig 200 évvel a múltba repül. Itt aztán elindul a teljes agymenés, amelynek lényegét az adja, hogy a karakterek saját idejükben mászkálva tárgyakat gyűjtenek és használnak, a helyi szereplőkkel beszélgetnek, vagy követnek el ezt-azt, és közben az időgépen keresztül küldözgetik egymásnak a fontos eszközöket. Igen, lehúzzák a vécén. Tényleg.

Eközben a múltban találkozhatunk az amerikai függetlenségi nyilatkozatot megalkotókkal, George Washington ugyanúgy előbukkan, mint Benjamin Franklin, a jövőben pedig már egy olyan disztópia fogad, amelyben a csápok leigázták az emberiséget, a fennmaradó példányokat egyfajta házikedvencként tartják.

Aki még emlékszik az eredeti játék trükkjeire, 4-5 óra alatt végigrohanhat a kalandon, és persze az internet tele van a végigjátszásokkal, de azt javaslom, mindenképpen próbáljon meg mindenki magától boldogulni, próbálkozzon a legőrültebb megoldásokkal, és igen, a hörcsögöt tényleg be kell rakni a jégszekrénybe, a jövőben pedig megmikrózni, és a múltban is igaz az axióma, miszerint ha lemossuk a lovaskocsit, kitör a vihar és a zápor (Ben Franklin papírsárkányába pedig belevág a villám).

A játék máris elérhető az online boltokban, például Steamen, de a GOG.com-on is letölthető, náluk ráadásul másolásvédelem nélküli változatban. Ha ön szerette az eredeti változatot, és nosztalgiázni vágyik, vagy ha soha sem játszott még efféle játékkal, és most kész elmerülni a nyerítve röhögős őrületben, a világ legjobban elköltött 15 eurója lesz a Day of the Tentacle Remastered.

A 24.hu Tech rovatának tesztjeit a következő kiépítésű PC segítségével végezzük:

  • Intel Core i7-5820K (LGA 2011-v3) processzor
  • ASRock X99 Extreme6/3.1 alaplap
  • ASUS Strix Radeon R9 380X grafikus vezérlő (4 GB)
  • Crucial BallistiX Sport DDR4 RAM (16 GB)
  • HyperX 240 GB SSD
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.