Tech

Megújul és biztonságosabbá válik az e-mail

Habár nem úgy tűnik, azért az internet is igencsak piszkos fészek lehet, amikor a biztonságról van szó, hiszen szerte a világban sok-sok rossz szándékú ember csak arra vár, hogy valahol találjon egy biztonsági rést, és azon beférkőzve megszerezze azokat az adatokat, amiket féltve őrzünk. Igaz ez az e-mailekre is, melyeket még akkor sem szoktunk napi nyolc órában másoknak mutogatni, ha éppen nincsen benne semmi titkos.

Éppen ezért a világ legnagyobb szolgáltatói, akik azért, mert százmilliók használják a levelezőiket, bírnak némi ráhatással az elektronikus posta világára, úgy döntöttek, összeteszik azt, amijük van, és megpróbálják még nagyobb biztonságba helyezni az emberiség e-mailjeit. A Google, a Microsoft, a Yahoo, a Comcast és a LinkedIn egyesítik erejüket, és mindamellett, hogy benyújtanak egy javaslatot az Internet Engineering Task Force-nak, megreformálják az e-mailezés rendszerét, ami az idők folyamán túlzottan sokat nem változott.

e-mail

Habár néhány évvel ezelőtt bevezettek egy új titkosítási rendszert, amit a nagy e-mail szolgáltatók (mint például a Gmail) használnak is, de mégis előfordul, hogy sikeres támadások valósulnak meg rajtuk keresztül. Például úgy, hogy egy hacker beilleszthet hamis digitális tanúsítványt, amit a rendszer hitelesnek ismeri fel, és innentől kezdve nem biztonságos szerveren keresztül megy az e-mail, amiről nem is tudnak a releváns személyek.

A nagy cégek által fejlesztendő új rendszer képes arra, hogy megakadályozza a legrosszabb forgatókönyveket úgy, hogy ellenőrzi azokat a domaineket, melyek támogatják az SMTP STS-t, és meggyőződik róla, hogy a titkosítás tanúsítványa valódi, illetve naprakész-e. Amennyiben mindent rendben talál, már robog is a címzett felé a levelünk, de ha valami gyanúsat észlel, akkor az üzenetnek várakoznia kell, az észlelésről pedig értesítést küld.

Nem is árt néha, ha egy kicsit fejlődnek azok a dolgok, amiket gyakorta használunk, főleg akkor, ha adott esetben valakinek a levelezésében valóban bizalmas dolgok vannak leírva, bár azt azért tudjuk, hogy feltörhetetlen védelem nincs, maximum több idő kell hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik