Tech

Pánikolnak a szülők, titkos kódokkal csevegnek a gyerekek

Újabb hisztéria terjed a szülők között, modern titkosírással beszélgetnek a trükkös fiatalok, és sokak szerint veszélyes is lehet néhány új, ártalmasnak látszó kód.

A titkosírásoknak és egyéb furcsa módszereknek mindig voltak divatjaik. A digitális korszak is hozott ilyeneket, az egyik előző a rövidítések használata volt (LOL, ROTFL, AFK, G2G és a többiek), de mostanában azon pörög az angolszász sajtó, hogy a gyerekek máris új titkos kódokat használnak, hogy a szülők még akkor se értsék meg az SMS-ben, vagy csevegő appokban folytatott beszélgetéseiket, ha néha ellenőrzik a telefonjaikat.

Oké, mondhatnánk, hogy de hiszen ezek többsége csak angolul érthető kifejezés, de érdemes belegondolni, mennyire belemászott a magyar fiatalok beszédébe is a LOL (ami ugyebár a Laughing Out Loud rövidítése, mégis simán így fogalmaznak Árpád szent vérei is, ha valami vicces). Szóval nézzük, mitől rettegnek az amerikai és angol szülők.

?^

A kérdőjel úgy néz ki, mint egy kampó, utána pedig a felfelé nyíl azt jelenti: Hook up, azaz szabad fordításban van kedved egy kis szexhez?

POS

Parent Over Shoulder, azaz most ne írj semmi cikiset vagy titkosat, mert anyu-apu néz hátulról.

1234

Ez már egy fifikásabb megfejtésű kód: a The Plain White Ts 1234 című dalában van egy ilyen sor: 1 thing to say 2 you 3 words 4 you, I love you. Tehát ez itt egy szerelmi vallomás akar lenni.

ASL

Ez általában ismeretlenek első chates találkozásakor számít nyitó “mondatnak”. Az Age-Sex-Location szavakból alkozott betűszó azt jelenti: hány éves vagy, milyen nemű és hol laksz?

>U

Az U felé mutató csavarhúzó-fej angolul értelmezhető úgy is, mint “screw you”, azaz “b*szd meg magad”.

//

Ettől félnek leginkább a szülők, ugyanis sokan úgy gondolják, a dupla per jel a csukló felvagdosását jelenti, ami a problémás tiniknél valóban egyre gyakrabban előforduló pszivhológiai jelenség.

8===D

Nem, ez nem egy nagy orrú szmájli. Ha 90 fokkal elfordítva nézzük ezt a jelet, nem nehéz észrevenni a golyókat, a péniszt és a makkot.

4Q

Four Q, röviden FQ, kiejtve “fakkjú”. Nocsak.

CD9

Code 9, azaz kilences kód – a filmekben sokszor használják ezt a kifejezést arra, hogy a csatorna nem biztonságos, innen veszi át a chat-szleng, és ugyanazt jelenti, mint a POS: a szüleim figyelnek, ne írj olyat, amit nem kéne látniuk.

AAA

Nem, ez sem a mikroceruza elemek jelzése, hanem az Anytime, Anywhere, Anything (bármikor, bárhol, bármit) rövidítése, azaz igen, azt tehetsz velem, amit csak akarsz.

Jó kérdés persze, mennyire felfújt hisztéria ez az egész, véleményünk szerint inkább annak van értelme, hogy a csevegés és az SMS-ezés korába lépő gyerekekkel gyakran beszélgessenek a szülők a veszélyekről, a kétértelmű megjegyzések hátrányairól. És persze egy csomó olyan kérdést is felvet mindez, amiket egyáltalán nem a chatprogramok, vagy SMS-ek szintjén kell megoldani, hanem folyamatos kommunikációval, felvilágosítással – na meg egy kis nyitottsággal is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik