Tech

Jönnek a hangvezérelt asszisztensek PC-re

Hamarosan lesz értelme beszélni a számítógéphez, mert figyelni fog ránk pont úgy, ahogy most a telefonok asszisztensei.

Telefonoknál már bevett szokás, vagy legalábbis ismert (ha nem is túlburjánzóan népszerű) a hangvezérelt asszisztens, mint amilyen a Siri, vagy a Cortana. Nekik csak a megfelelő vezényszót kell, hogy kimondjuk, és mivel folyamatosan fülelnek, így már kapjuk is a várt információkat. Talán nem az évszázad fejlesztése, de vannak, akik kedvelik, hogy a telefonjuk odafigyel rájuk. A laptopokon az akkumulátorkímélés miatt eddig nem tudtak megjelenni az asszisztensek, ám ennek az “ínségnek” is hamarosan vége, köszönhetően az Intel és a Sensory együttműködésének.

A folyamatosan fülelő asszisztens alapvető problémája, hogy az eszközünket nem tudja pihentetni, márpedig a laptopok esetében meghatározó, hogy feleslegesen ne pazaroljuk az akkumulátor energiáját, mert gyorsan odaveszhet a megbecsült üzemidő. Ez az, amiért eddig csak az okostelefonok mondhatták magukénak a fejlesztést, és például az iPhone esetében is csak azok, melyek M9 társprocesszorral rendelkeznek, mert így a hangazonosítás nem terhelte annyira az akkumulátort.

hangvezerelt

Az Intel és a Sensory most azon dolgoznak, hogy bármely Intel laptopba bekerülhessen egy alacsony fogyasztású hangazonosító chip, ami a gyakorlatban azt jelentheti, hogy az Intel procis Windowsos laptopok, és az Intel procis Macbookok is hangvezérelt asszisztenst kaphatnak. Mindez főleg akkor jöhet jól, ha éppen tele vannak a kezeink, hiszen csak elmondjuk, amit szeretnénk, a gép pedig rögvest teszi a dolgát. Az viszont talán nem véletlen, hogy relatíve ritkán látni és hallani, hogy valaki folyamatosan használná a Sirit, vagy a Cortanát – ezek egyelőre inkább amolyan szórakoztató kiegészítőknek számítanak, de ki tudja, lehet, hogy majd pont a laptopok hozzák el az áttörést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik