Tech

Így e-maileztünk három évtizede – nosztalgiázzon videón!

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 03. 21. 11:00

Pár évtizeddel ezelőtt hétfőn nem volt adás a tévében, vasárnap nem volt nyitva a bolt (oh, várjunk csak!) és még a nyugati világban is tárcsázni kellett ahhoz, hogy e-mailt lehessen küldeni.

A nyolcvanas évek első felében nemhogy számítógép, de telefon sem volt minden háztartásban. Nem ismertük az internet fogalmát, elképzelésünk sem volt arról, hogy emberek elektronikus levelet küldhetnek egymásnak, és legfőképpen azt nem hittük volna, hogy 30 évvel később mi magunk is csak mosolygunk azon, amiről akkor még nem is hallottunk.

Vegyünk egy teljesen általános dolgot, amit a legtöbben napjában többször is végrehajtunk: e-mailt küldünk valakinek. Belépünk a postafiókunkba, bepötyögjük a címzettet, monitorra vetjük a közlendőnket, és egy kattintással máris útra kel a levélkénk, hogy maximum néhány másodperc múlva ott landoljon a címzett elektronikus levelesládájában. De tudják, hogy 1984-ben mindez hogyan történt? Mutatjuk:

Bizony! Tárcsázós telefon, képcsöves tévé, Zenebutik-Kapcsoltam-Szomszédok hangulat egyben, csodás szemüvegek, kicsit tétova, de azért alapvetően lelkes szereplők, és egy – mai szemmel már – elég kezdetleges megoldás arra, hogy elektronikusan üzenjünk egymásnak.

Afelől sem lehet szemernyi kétségünk, hogy újabb 30 év múlva a mostani Samsung Galaxy S7, az iPhone 6s, és a 4K tévé lesz mulatságos, holott bárhonnan nézzük, ez így, 2016-ban bizony csúcstechnika. Kacagunk majd a nevetséges Oculus Riften, a Tesla kőkorszaki elektromos autóján, a 120 Mbites interneten, és a ruhákon, a hajviseleteken, meg a tinglitangli muzsikákon, és talán még a kétharmad is csak egy rossz viccnek fog majd tűnni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 29.
A főváros egyik legdrágább környéke a Duna partján épített Xlll. kerületi Marina Part. Ennek oka az, hogy kizárólag új építésű lakásokat találunk a környéken.
MTVA/Bizományosi: Balaton József 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.