Tech

Kettő az egyben: itt az eddigi legdurvább VR-headset

Újabb nagy gyártó száll be a VR-világba, ráadásul rögtön egy olyan eszközzel, ami egyszerre tud virtuális és kiterjesztett valóságot.

A HTC és az Oculus már bemutatták a maguk virtuális valóságát, és az is kiderült, hogy aki ezeket szeretné használni, annak kell egy legalább közepes erőben lévő számítógép, és néhány kábel, hogy mindezek együtt tudjanak működni. A Sulon nevű hardveres cég szerint azonban van egy sokkal jobb megoldás, mégpedig a Q headset csomag, ami számol, kivetít, és a térben is elhelyez. Mindezt egyetlen vezeték nélküli eszközben, így egyszerre élvezhetjük a VR-t és az AR-t, tehát a virtuális és a kiterjesztett valóságot.

Gyorstalpaló: a virtuális valóság (VR) az, amikor egy eszköz egy teljesen maga által generált környezetet jelenít meg, gyakran olyan módon (például headsettel vagy szemüveggel), hogy a virtuális világ teljesen helyettesíti a valódit. Erre az elvre épül az Oculus Rift, a Samsung Grear VR, a PlayStation VR és a HTC Vive. A kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) azonban láttatja velünk a valós környezetet, amelybe belehelyez virtuális kiegészítőket is: ilyen a Microsoft HoloLens, de ilyennek indult a Google Glass is.

A Sulon szerint az eszköz 2560×1440-es felbontást kínál az OLED kijelzőn, 90Hz-es frissítéssel, és 110 fokos látószöggel, ami jobb, mint amit a HTC Vive tud (2160×1200 pixel). A Q szívét az AMD FX-8800P processzorq adja, míg a képért egy Radeon R7 felel, de a burkolat alatt ott lapul 8 GB RAM és 256 GB SSD is, vezeték nélküli kapcsolatokban a Wi-Fi és a Bluetooth is rendelkezésre áll. A hang 3D, hogy a fülünk is megkapja ugyanazt a kényeztetést, amit a szemünk.

Operációs rendszerként a Windows 10 fut az eszközön, alkalmazásai pedig olyasmi módon jelenhetnek meg a szemünk előtt, mint a Microsoft fémjelezte HoloLens esetében, bár erről sokkal többet nem lehet tudni, mert erről nem volt még bemutató. A megjelenés pontos dátuma, és az ár sem ismert, csak azt tudni, hogy ezzel tulajdonképpen az AMD is beszáll a ringbe, és ha jól pozicionálja a terméket, akár még sikeres is lehet, mert egyben számítógép és VR-eszköz is, ami így kompakt, helytakarékos kivitelt jelent.

Az igazi tutiság azonban az, hogy kiterjesztett és virtuális valóságot tud egyben, ami – ha valóban jól oldják meg a fejlesztők – használhatóságban a vetélytársak elé helyezheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik