Tech

Jön a fizetős torrentezés és a legális otthoni mozipremierek

Újféle mozizásra bátorítanának minket a hollywoodi rendezők: a Screening Room néven futó startup ugyanis 50 dollár befizetése ellenében nappalinkba varázsolná a premierfilmeket.

A Variety értesülései szerint Sean Parker és Prem Akkaraju vállalkozók Screening Room néven futó ötlete már számos nagyobb nevet megnyert: Peter Jackson, Steven Spielberg, Ron Howard mellett Martin Scorsese vagy éppenséggel J.J. Abrams is támogatja. Az alapötlet egyszerűen hangzik: a premierfilmeket már az első vetítés napján is megvehetjük és megnézhetjük 50 dolláros egységáron: ehhez egy különleges, titkosított, 150 dollárba kerülő set-top boxot kell használniuk a felhasználóknak. A vásárlást követő 48 órán belül akárhányszor megnézhetik a filmet – az árban pedig két grátisz mozijegy is szerepel, ha valaki úgy dönt, hogy másodjára (vagy sokadjára) inkább a nagyképernyőn nézné meg az alkotást. (Sean Parker nevét érdemes amúgy megjegyeznünk: ő volt a Napster nevű fájlcserélő egyik alapítója, a Facebook első elnöke, ill. a Plaxo, Causes és Airtime szolgáltatások alapítója is.)

j.-j(960x640).jpg (j. j. abrams)
Abrams szerint is ideje lenne változtatni a filmterjesztés mikéntjén-hogyanján

A vállalkozók szerint ötletük főként a családos középkorú célközönség körében fog nagyot robbanni, életvitelük ugyanis nehezebbé (vagy közel lehetetlenné) teszi a mozibajárást – mindezek mellett pedig Peter Jackson is lándzsát vert. A rendezőt a Variety már csak azért is elkapta, mert öt évvel ezelőtt pont egy hasonló ötlet ellen kelt ki több mint huszadmagával, anno azellen tiltakozott, hogy a mozifilmeket premiertől számított két hónap után ne lehessen megtekinteni a DirecTV csatornán. Jackson indoklása szerint ezen véleménye ma is fennáll, hiszen egy ilyen üzleti döntés jelentősen rontaná a mozibevételeket, szerinte azonban a Screening Room nézőközönsége egyébként sem menne a moziba, a jegyárakból pedig igen kedvező százalékos megoszlást ígérnek a kitalálók.

Az ötlet meglepően kedvező visszhangot kapott a középkorú kommentelőktől: egyesek szerint négytagú családnál 12 és fél dollárra jön ki egy jegy, ami egyáltalán nem számít rossznak, mások szerint pedig igencsak remekül hangzik az 50 dolláros ár úgy, hogy nem kell elviselniük a moziteremben semmilyen kellemetlenkedő alakot sem, valamint nincs kötelező 3D-premier sem – megint mások annak örültek, hogy így még kevesebb esélye lehet annak, hogy olyasvalakivel kerülünk egy terembe, aki fegyverrel vonulna éppen mozizni. Mások szintén az áraknak örültek: két ember és egy átlagos mozibüfé együtt 40 dollár környékén áll csak meg, ha ehhez csak egy gyereket is hozzászámolunk, már 50 dollár körül tartunk, ha pedig még egy babysittert is bele kell kalkulálnunk az eseménybe, már 75 dollár környékénél jár az este.

Az ötlet természetesen egyelőre csak ötletszinten mozog, többek között azért is, mert több irányból is átmozgatná a filmipart: jutalékok, terjesztés, időzítések tekintetében egyaránt. Mindemellett a set-top box felépítése és titkosítása is több mint kérdéses: a rendszer beüzemelése ugyanis azt is jelenti, hogy onnantól kezdve, hogy a film letölthetővé válik a Screening Time rendszerén belül, egy elszántabb warezcsapat gyakorlatilag két-három órán belül már elérhetővé teheti torrentoldalakon a komplett filmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik