Tech

Vadásszon ágyúval veréb helyett drónokra

Vállról indítható hálóvetővel szedhetőek le a nemkívánatos drónok. Ne próbálja ki otthon!

A drónok gombamód szaporodnak, nem véletlen, hogy Amerikában elkezdték őket lajstromozni, hogy valami kis rendszert vigyenek a dologba, és ha netán történik valami, akkor legalább némi esély legyen arra, hogy meg lehessen keresni az okozóját. Mások zavarókban gondolkodnak, míg olyanok is akadnak, akik szerint a ragadozómadarak nyújthatnak megoldást.

Az OpenWorks Engineering mérnöki csapata kidolgozott egy olyan fegyvert, ami elég biztonságos, nem okoz anyagi kárt, és kellően hatékony lehet, legalábbis akkor, ha sikerül megfelelő távolságon belül kerülni a drónhoz. A SkyWall 100 nevű drónvadász leginkább egy vállról indítható rakétára emlékeztet, viszont alapvető különbség, hogy nem robban hatalmasat, és csak 100 méteren belül hatékony, ott viszont eléggé.

dronhalo-01

A SkyWall 100 sűrített gázzal működik, és ha az operátor befogta a célpontot, a töltet kiröppen a csőből, majd szétesik, hogy a benne lévő háló kinyílhasson. Ez a háló pont jó arra, hogy repülésre képtelenné tegye a drónt, ami a talajra hullik, ám nem fog összetörni, hiszen zuhanását egy ejtőernyő tompítja.

Felmerül a kérdés, hogy miként lehet biztonsággal becélozni egy repkedő tárgyat? A SkyWall 100 által használt SmartScope nevű berendezés nemcsak befogja a célpontot, de kiszámítja a röppályát is, így az operátor jó eséllyel leszedheti az illetéktelen repülőeszközt.

A SkyWall 100-nak van egy méretesebb, állványra helyezhető társa is, ami a SkyWall 200 neveti viseli, és nagyobb a hatótávolsága, míg a SkyWall 300 egy telepített változat, amit távirányítva működtethet a kezelő. Azt még nem tudni, hogy az eszközök pontosan mikor kerülnek forgalomba, de a gyártó tervei szerint az év vége felé lesz esedékes. Az ár nem ismert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik