Tech

Vigyázat, vírus zsarolja a Mac felhasználókat

Rég volt, hogy az Apple-rajongók azzal kérkedhettek, az ő gépeikre nincs vírus.

Úgy tűnik, Mac gépekre is megérkezett a számítógépes kártevők egyik legidegesítőbb és legbunkóbb variánsa, az úgynevezett zsarolóvírus, vagy ransomware. Az ilyen rejtett programok valamilyen hivatalosnak látszó szoftverbe ágyazva, esetleg eltérített böngészős trükkel kerülnek a gépekre, és valamilyen tartalom zárolásával, vagy egy fontos funkció leállításával kezdik a tevékenységüket, miközben jelzik, hogy egy bizonyos összeg átutalása után feloldják a blokádot, és visszakapjuk adatainkat, vagy a gépünk feletti irányítást.

Az eddig leginkább Windows felhasználók számára ismert károkozó-típus most Mac gépeken is felbukkant: a Transmission nevű torrentprogram 2.90-es verziójában bújt meg a KeRanger nevű vírus, amely több szinten is tönkrevágja a felhasználók életét. Először elkezdi titkosítani a gépen található fájlokat, aztán körülnéz a környező hálózaton is, és átmásolja magát minden elérhető gépre és adattárolóra, ahol szintén munkálkodni kezd. Végül pedig jelzi, hogy mit okozott, és megmutatja, hogyan küldjünk pénzt az adatok feloldásáért: egy meghatározott Dark Web oldalon kell egy bitcoint kifizetni (ez a mai árfolyam szerint körülbelül 407,47 amerikai dollár, azaz nagyjából 115 ezer forint).

mac-virus-02

Azóta a Transmission 2.91-es verziójából már eltávolították a kártevőt, sőt kijött egy 2.92-es változat is, amely állítólag ki is irtja azt a fertőzött gépekből. Érdekes, hogy a vírus úgy jutott át az Apple Gatekeeper védelmén, hogy egy ártalmatlan alkalmazásba “bújt bele”, bár a legfrissebb infók szerint már itt is frissültek az információk, és a fertőzött verziót már nem engedi telepíteni a rendszer. Mindenesetre ha az ön gépén megjelent a vírus, vagy valami gyanúsat észlel, érdemes a szakértők által ajánlott eltávolítási módszert követni, amelyet ide kattintva talál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik