Tech

45 kukacos év: az e-mail története

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 03. 07. 08:00

Az első igazi e-mailt 1971-ben küldte el Ray Tomlinson. Azóta kacskaringós utat járt be az elektronikus levelezés, de 45 év után még mindig alapvető kommunikációs eszköz, bármennyien is próbálják folyamatosan letaszítani a trónról.
Tegnap hunyt el az elektronikus levél atyja, Ray Tomlinson, aki '71-ben küldte el első e-mailjét: találmánya azóta sem kopott ki a világból.

Bár manapság már elektronikus kommunikáció terén több tucatnyi népszerű újdonság ismeretes a Facebook Messengertől a Google Hangoutson át a Skype-ig, és az elmúlt évtizedekben többször próbáltak valami nagy “rendszerváltást” kitalálni, az e-mail még mindig a minennapjaink része. Mondhatni, ezt jól kitalálták. Az elektronikus levél atyjaként ismert Ray Tomlinson tegnapi halálhíre kapcsán a szakember tiszteletére nézzük végig a technológia rövid történelmét!

A kukac hőskora

Bár sokan azt hiszik, az e-mail és az internet összeforrott fogalmak, ez nem igaz: e-mail előbb volt, mint internet. Legősibb formái olyan egyszerű szöveges üzenetek voltak, amelyek az MIT kutatási szuperszámítógépei között biztosították a kommunikációt, majd az amerikai kutatóintézet belső hálózatán is megjelentek. Viszont az 1965 környékén megjelenő első üzenetek még kifejezetten kezdetlegesek minden szempontból, ráadásul nincs egységes szabványuk, a programozók úgyisd csak egymás között küldözhetik őket.

1971-ben az Internet katonai és kutatási célú elődjén, az ARPANET-en keresztül küldte el az első mai értelemben vett e-mailt Ray Tomlinson, aki ezután egy éven át kísérletezik a szabványos formátum megalkotásával. 1972-ben használja először a kukac (@) jelzést arra, hogy elválassza a küldőt jelölő karaktersort a hálózat nevétől, ezáltal már nem csak egyetlen hálózaton belül, hanem az internetet megelőző különféle hálózatokon átjárva is lehetett levelezni. Érdekes, hogy az e-mail név ekkor még nem jelenik meg rövidítve, az electronic mail megnevezés használatos egészen 1982-ig. Ekkot vezetik be az SMTP tövidítést a Simple Mail Transfer Protocol rövidítéseként: mindmáig ezen az alapon működik az e-mailezés.

1988-ban jelenik meg az első olyan levelező szoftver, amit már bárki használhat: a Microsoft Mail érdekessége, hogy Microsoft ide vagy oda, elsőként Apple gépeken futott. Ugye, milyen más volt még akkor a világ? Egy évvel később jött az első olyan szolgáltató, akinél saját e-mail címet lehetett regisztrálni, a Compuserve-nél azonban még nem lehetett saját felhasználónevünk, csak egy számsor a @compuserve.com előtt.

Múlt éjjel leveleztünk Anyuval, aztán 9 különböző államban élő 11 emberrel buliztunk, mégis csak egyetlen poharat kellett elmosogatni – a Compuserve e-mail reklámja a 80-as évek végéről

Kukacosabb időszakok

Az 1990-es évek elejére már elterjedt annyira az általános levelezés, hogy megjelentek az első spamek, azaz levélszemetek: olyan e-mailek, amelyek kéretlen reklámokat, esetleg átverős webcímeket tartalmaztak a címzett megtévesztésére. A terjedését az is segítette, hogy a gyorsuló internet lehetővé teszi a HTML formázott e-mailek küldését, amik többé nem szimpla ASCII betűhalmazok, hanem formázott szövegek és multimédiás elemek egyvelegei is lehetnek. Ekkoriban még népszerűsíteni is kellett a sokak által ismeretlen lehetőséget: ’98-ban például a Microsoft támogatásával készült el Meg Tyan és Tom Hanks főszereplésével a You’ve Got Mail (magyarul a Szerelem hálójáb@n) című mozifilm, propaganda a javából.

1993-ban már kiadták első olyan mobiltelefont, amely e-mailezésre is alkalmas, bár a BellSouth és az IBM készüléke még jó messze jár a mai értelemben vett okostelefontól. Ingyenes e-mail viszont csak 1996-tól létezik, amikor egy házaspár HoTMaiL néven elindítja szolgáltatását (figyeljük a HTML betűk kiemelését?). Itt bárki regisztrálhat magának saját címet, amihez nem kell saját szerver ér tárhely. Lassacskán további szolgáltatók is követik a példát, 1997-ben például jön a Yahoo Mail. Magyarországon először a Freemail és a DPG (DrótPostaGalamb) indul el ’97-ben, de az isteneknek hála azóta sem terjedt el a drótposta szó az e-mailre. Hisszük, vagy nem, de a ma már alapvetésnek számító Gmail zárt bétája csak 2004-ben indult el, de meghívó nélküli, bárki által használható formában mindössze 9 éve, 2007-től működik a Google levelezője.

A “beta” megnevezés évekig nem kopott ki a Gmail logo alól

Trónkövetelő kukacok támadása

Az e-mail leváltásával sokan próbálkoztak, 2009-ben a Google indította el az azonnali üzenetküldést és egyéb funkciókat összegyúró Wave szolgáltatást, ám az egy éves tesztüzem utáni hivatalos indulást nem követte nagy eufória, és a projektet hamar leállították.

Azóta leginkább az IM (Instant Messenger, azonnali üzenetküldő) rendszerek jelentenek konkurenciát. A Facebook 2010-ben kezdte pöcögtetni a Messengert, a Google a Hangouts-szal próbálkozik, közben pedig ott a Skype, a Slack és egy csomó mobilos megoldás, amivel akár azonnal közvetíthetünk szöveget, képet, hangot, bármit. És mégis: ha valamiről beszélünk egy baráti találkozón vagy egy üzleti megbeszélésen, a vége még mindig az: “dobd át e-mailen!”

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.