Tech

Így hallhatja a slágereket mindenki más előtt

A Spotify elindította új ajánlóját: a Fresh Finds szerdánként jelentkezik és feltörekvő újdonságokból szemléz.

A Fresh Findsban található előadókat a rendszer a felhasználók hallgatási szokásait vizsgálva választja ki: a hallgatási adatok között megjelenő új zenészeket, zenekarokat és producereket összeveti a zenei blogok és híroldalak tartalmával. Egyes felhasználóknál jobban megfigyelhető, hogy “előrébb vannak” az átlag zenehallgatóknál, jobban ráéreznek arra, hogy milyen előadók, és tőlük milyen számok futnak be. Ezen felhasználók ízlésével és újonnan talált zenéikkel súlyozva derül ki az, hogy kik lesznek a “következő nagy nevek”, bármit is jelentsen ez. Ezen témában a Spotify már próbált korábban is mozogni: tavaly beindított Discover Weekly nevű szolgáltatásuk a teljes felhasználóbázis hallgatási szokásain alapulva javasolt hallgatnivalókat – főként befutott zenészektől.

A március 2-án indult Fresh Finds hat playlistben kombinálja a fentiek szerint legfigyelemreméltóbbnak talált számokat ezek a Fire Emoji (hiphop), Basement (elektronikus), Hiptronix (vocal pop), Six String (gitáros), Cyclone (kísérleti) és az ezekből szemléző Fresh Finds. Többen is úgy vélik: míg az ötlet jó, addig az ajánlóalgoritmusnak van még miben finomodnia: az elektronikus playlistben ugyanis megjelenik a korántsem ismeretlen Kate Simko és Jega neve, a kísérletiben pedig Brood Ma és Not Waving – ezek a nevek ugyan az átlag zenehallgatónak nem jelentenek sokat, tehát nekik határozottan működőképes az ajánlórendszer, de egy vájtfülű zenebúvárnak ennél már jóval több kell.

zene algoritmus billentyűzet
A zeneajánló rendszer persze önmagában véve alapkövetelmények számít, a hallgatási szokásokon alapuló ajánlások legalább annyira működnek az iTuneson és a Last.fm-en is, mint éppen a Musicovery-n vagy az egyre népszerűbb, az underground tehetségeket felsorakoztató Bandcampen is – az érdekesség inkább a friss, feltörekvő slágerek megkeresésében rejlik. Ha érdekel minket az emögött rejlő, jóval tudományosabb megközelítés, érdemes ránézni a University of Antwerpen kutatócsoportjának rendszerére, amely az 1985 és 2013 közti dance számok jellegzetességeit megvizsgálva jósolja meg azt, hogy mely mostani számok futhatnak be a jövőben, ha gondoljuk, kedvenc számainkat is beadagolhatjuk a rendszernek, amely megmondja, mennyire “slágerképesek” – a kezelőfelületet és a tanulmányt itt találjuk. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik