Tech esport

Másodszor rendezik meg itthon a virtuális sportok fesztiválját

Már rég nem az a kérdés, sport-e az esport: rajongók, hype és pénz bizonyítja, hogy van létjogosultsága. Magyarországon hamarosan élőben is bizonyítanak a legjobb versenyzők.

Március 12-én, második alkalommal rendezik meg Magyarországon az Esport Fest nevű rendezvényt a MOM Sportközpontban. Két fontos csúcsmérkőzés várható, hiszen kiderül, melyik a legjobb magyar League of Legends, valamint Counter-Strike: Global Offensive csapat. A szervezők a tavalyi, több ezres látogatószámnál mindenképpen nagyobb szabású eseményben gondolkodnak idén, a fesztivál komolyságát a csúcsmeccsek másfél millió forintos összdíjazása mellett egy sor egyéb program is jelzi, a látogatók a Hearthstone virtuális kártyajátékban és a Rocket League autós fociszimulátorban próbálhatják ki magukat egymás, vagy közismert YouTube-videósok ellen. Ugyancsak itt lesz az Év Esportolója díjátadó is, ahol a témához kapcsolódó szereplők tavalyi legjobbjait hirdetik ki.

És igen, most tudjuk, hogy jó páran elgondolkodtak: virtuális sport? Az mégis micsoda, és miért sport ez egyáltalán? Belemehetünk abba, hogy mi számít “igazi” sportnak, de felesleges, ez a vita az ókortól jelen van a világban, és most épp az esportot ekézi mindenki, aki szerint gép előtt ülni és virtuális karakterekkel egymásra lövöldözni, vagy bázisokat elfoglalni minden, csak nem sport. Pedig ha a sakk, vagy a bridzs sport abban a tekintetben, hogy koncentrációt, stratégiai érzéket, felkészülést, szellemi edzést igényel, akkor az esport szóban is nagyon helye van a sportnak. Nemrég egy részletes cikkben, és az alábbi, videós formában is megpróbáltuk bemutatni ezt a világot két szakértő segítségével.

Koreai “születése” óta az esport világméretű jelenséggé vált, és tőlünk nyugatabbra már valóban egy sztárelőadó koncertjével, vagy egy hagyományos sportág világversenyével egyenlő szintű rendezvényeket képes kitermelni. Egyes mérkőzéseket akár több tízezren is nézhetnek egy-egy stadionban, ahol óriási kivetítőkön zajlik az aktuális csata, a győzteseket pedig lézershow, konfettieső, és persze hatalmas hangorkán köszönti. Ja, és akár néhány millió dollár.

Ugyan a magyar Esport Festen a milliókat csak forintban mérik, mindenesetre csattanós válasz egy csapat győzelme annak, aki azzal próbálja elrugdosni a gyerekét a gép elől, hogy ebből ugyan sosem fog megélni. A hazai rendezvényen a meccseket profi kommentátorok közvetítik, és a több ezres helyi közönség mellett világszerte hatványozottan többen követik majd az eseményeket online streaming csatornákon. Aki kedvet kapott a második Esport Festhez, a rendezvény weboldalán találhat további információkat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik