Tech

Videón az önjáró kukásautó

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 02. 29. 16:00

Jönnek a robotok, és elveszik a kukásautó hátuljáról leugráló emberek munkáját.

A Volvo egy csodálatos hely lehet, ahol nem elég az, hogy gyönyörű autókat gyártanak, melyek ráadásul elképesztően biztonságosak, jó eséllyel nem gázolják el a gyalogost, lassan már egyáltalán nem kell kulcs hozzájuk, és szinte maguktól mennek, hanem még a hulladékkezelés problémájával is törődnek, amennyiben arról van szó, hogy kell egy önjáró kukaürítő.

A Volvónak van egy ROAR (RObot based Autonomous Refuse handling) nevű projektje, ami már a prototípus állapotában van, és lelkesen tesztelik a mérnökök, feladata pedig az, hogy emberi beavatkozás nélkül menjen az utcai hulladéktároló eszközök (kuka) ürítése. Az alapvető koncepció szerint a robot “fejében” ott van az utcák térképe, illetve a kukák helye, de segítségül hívja a GPS, a LiDar és a gyorsulásmérő segítségét is a navigációban, míg egy új verzió szerint a kukásautó tetején utazó, és szükség esetén levegőbe emelkedő drón is segítene a munkában. A repülőeszköz főleg abban tud segítséget nyújtani, hogy egészen pontosan megmondja, hol van az ürítésre váró kuka, ezzel precízebben manőverezhet a ROAR.

A Volvo az önjáró kukaürítőt nem egyedül fejleszti, segít benne a Chalmers Műszaki Egyetem, a Mälardalen Egyetem, valamint a Penn State Egyetem is, melyekkel nagyjából négy hónap alatt kelhetett életre a prototípus. Per-Lage Götvall, a Volvo Csoport robotfejlesztési projektvezetője szerint a jövőben mindenképpen egyre több automatizált folyamat segíti majd a hétköznapi munkákat, és a mostani projekt célja, hogy ösztönözze a képzeletet, ami formálhatja a jövő szállítási megoldásait.

Ami biztos, hogy most még elég vontatottnak tűnik az automatizált ürítés folyamata, de ha figyelembe vesszük, hogy mindössze néhány hónap alatt állt össze a koncepció fizikai megvalósítása, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a közeljövőben tovább finomodó eljárásokkal valóban használható eljárást valósít meg a Volvo a partnereivel.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.