Tech

Regényt olvas a mesterséges intelligencia

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 02. 29. 11:00

A chipekből, nyomtatott áramkörökből és szoftverekből álló robot-agynak valahonnan meg kell értenie, mitől ember az ember.

A mesterséges intelligencia egy roppant érdekes dolog, hiszen volt már olyan kísérlet, melyben az emberi kommunikációt figyelte, és abból fejlesztette saját magát, ám ennek az lett a vége, hogy folyamatosan trágárkodott, hiszen a mi beszédünkből azt vette le, hogy ez így van rendjén. Stanfordi kutatók most egy másfajta irányból közelítik meg a dolgot.

Ezúttal olyan novellákat olvastatnak a mesterséges intelligenciával, melyből megtanulhatja, hogy miként következtethet az emberi reakciókra, mindehhez pedig a Wattpad online írói közösség több mint 600 000 története adja az alapot, maga a tudásbázis pedig az Augur nevet viseli. Az ezekből nyert információk nagyon jók a tanulási algoritmusok számára annak érdekében, hogy meg tudják állapítani, miként reagálnak az emberek a különböző stimulációkra. A kutatók szerint a Wattpad írásainak sok-sok millió szavában gyakoribbak a hétköznapi emberi reakciók mintái, mint drámai társaiknál. A modern fikciókban a karakterek felkapcsolják a villanyt, ha a szobába lépnek, elpirulnak a bókokra, nem veszik fel a telefonjukat, ha egy találkozón vannak, és ezek mind-mind olyan dolgok, melyekre a mesterséges intelligenciának szüksége van ahhoz, hogy tudja, miként működnek a mai kor emberei.

A kezdeti helyszíni tesztek az Augur-alapú kamerák segítségével azt mutatják, hogy a rendszer helyesen azonosítja a tárgyak és az emberek 91 százalékát, a következő lépés pedig az, hogy 71 százalékos pontossággal jósolja meg a következő lépésüket. Nem ez az egyetlen eset egyébként, amikor a mesterséges intelligenciát könyvekből tanítják, hiszen a Facebook pont az elmúlt héten adott hírt arról az 1,96 GB-nyi gyermekkönyvről, melyből hasonló módon tanítanák az AI-t.

Mindeközben feltennénk azért egy gonosz kérdést, amire kommentekben lehet válaszolni. Önök milyen könyvet adnának egy robot kezébe, amiből az igazán megismerné az embereket?

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.