Tech

Regényt olvas a mesterséges intelligencia

A chipekből, nyomtatott áramkörökből és szoftverekből álló robot-agynak valahonnan meg kell értenie, mitől ember az ember.

A mesterséges intelligencia egy roppant érdekes dolog, hiszen volt már olyan kísérlet, melyben az emberi kommunikációt figyelte, és abból fejlesztette saját magát, ám ennek az lett a vége, hogy folyamatosan trágárkodott, hiszen a mi beszédünkből azt vette le, hogy ez így van rendjén. Stanfordi kutatók most egy másfajta irányból közelítik meg a dolgot.

Ezúttal olyan novellákat olvastatnak a mesterséges intelligenciával, melyből megtanulhatja, hogy miként következtethet az emberi reakciókra, mindehhez pedig a Wattpad online írói közösség több mint 600 000 története adja az alapot, maga a tudásbázis pedig az Augur nevet viseli. Az ezekből nyert információk nagyon jók a tanulási algoritmusok számára annak érdekében, hogy meg tudják állapítani, miként reagálnak az emberek a különböző stimulációkra. A kutatók szerint a Wattpad írásainak sok-sok millió szavában gyakoribbak a hétköznapi emberi reakciók mintái, mint drámai társaiknál. A modern fikciókban a karakterek felkapcsolják a villanyt, ha a szobába lépnek, elpirulnak a bókokra, nem veszik fel a telefonjukat, ha egy találkozón vannak, és ezek mind-mind olyan dolgok, melyekre a mesterséges intelligenciának szüksége van ahhoz, hogy tudja, miként működnek a mai kor emberei.

mesterseges intelligencia

A kezdeti helyszíni tesztek az Augur-alapú kamerák segítségével azt mutatják, hogy a rendszer helyesen azonosítja a tárgyak és az emberek 91 százalékát, a következő lépés pedig az, hogy 71 százalékos pontossággal jósolja meg a következő lépésüket. Nem ez az egyetlen eset egyébként, amikor a mesterséges intelligenciát könyvekből tanítják, hiszen a Facebook pont az elmúlt héten adott hírt arról az 1,96 GB-nyi gyermekkönyvről, melyből hasonló módon tanítanák az AI-t.

Mindeközben feltennénk azért egy gonosz kérdést, amire kommentekben lehet válaszolni. Önök milyen könyvet adnának egy robot kezébe, amiből az igazán megismerné az embereket?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik