Tech

Fotón a Facebook internetszóró repülője

A Facebook és hat további vállalat (Samsung, Ericsson, MediaTek, Opera Software, Nokia és Qualcomm) összefogásával még 2013-ban indult Internet.org célja az, hogy olyan területekre is eljuttassa az internetelérés lehetőségét, ahol az a jelenlegi eszközök és körülmények mellett lehetetlen. Elmaradott országok, megközelíthetetlen földrajzi területek csatlakozhatnak így a világ digitális vérkeringésébe, és a kezdeményezés ötletgazdái szerint így a közösségi lehetőségek, az oktatás, a távmunka és a kommunikáció fejlődésével az ottani emberek életminősége is hatalmasat ugorhat előre.

Az Internet.org egyik fontos tevékenysége, hogy olyan eszközöket fejlesszenek ki, amelyekkel a nehezen hozzáférhető területeket ténylegesen “beszórhatják” internettel: ezek egyike az Aquila nevű projekt, amely egy speciális, automata repülőgépet takar, amely vezeték nélküli internetet szolgáltat a levegőből.

Zuckerberg egy Facebook bejegyzésben meg is mutatta, hogyan készül a szerkezet: a teljes projektből most a repülő 3,3 méter átmérőjű törzse látható.

Forrás: Mark Zuckerberg, Facebook
Forrás: Mark Zuckerberg, Facebook

A repülő teljes átmérője összeszerelt állapotban 42,36 méter lesz, és a közzétett fotóknál már jóval előrébb tartanak a prototípusok megalkotásában, Zuckerberg szerint az Aquila tesztverziói már hetek óta tesztrepüléseket hajtanak végre. A gépről a Facebook vezetője saját postja alá, a kommentelők kérésére egy teljes fotót is közölt, bár erről nem tudni száz százalékosan, hogy már egy valóban repülés közben készült felvétel, vagy koncepció-kép.

Forrás: Mark Zuckerberg, Facebook
Forrás: Mark Zuckerberg, Facebook

Mindenesetre az Internet.org-nak nem ez az első megoldása az internet elterjesztésére, a bejegyzés szerint már 19 millió embernek juttatták el a csatlakozás lehetőségét különféle módokon, és a jövőben ezt a számot folyamatosan növelik az Aquila mellett szatellites, illetve lézeres technológián alapuló megoldásokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik