Tech

Ennél menőbb helyen még nem készült szelfi

A világ legjobb eddigi önfotója sem vetekedhet azzal, amit egy nagyon messzire dolgozó gép lőtt magáról.

A szelfi a modern kor kütyüs tünete, ami már olyan szinten elterjedt, hogy többen bele is haltak. Komolyan: nagyobb az esély szelfizés közben elhunyni, mint cápatámadás által, bár az kérdéses, hogy ha már el kell múlni, melyik a kevésbé fájdalmas.

Az emberek mindenesetre folyton versengenek, hogy ki tud szebb, távolibb, extrémebb helyen szelfizni, de azt mondhatjuk, hogy van egy gép, ami a Föld teljes lakosságát kenterbe veri, amennyiben önfotózásról van szó. Nincs ugyanis ember, aki elmondhatná magáról, hogy ott készített szelfit, ahol a Curiosity marsjáró. Merthogy ez az elmés szerkezet is beszállt a nagy közös buliba, és lőtt magáról egy csinos önarcképet a Marson, ahol egy ideje már teszi a dolgát. Helyesebben ötvenhét fotót, amiből aztán összeállt ez az egy, amit itt láthatnak alant:

mars-selfie-600x640

A Curiosity többféle kamerát is cipel magán, ám ami a legkomolyabb munkát végezte eme remek szelfi elkészítésében, az a MAHLI (Mars Hand Lens Imager), mely a rover karján van, és a földi irányítók küldik neki a parancsokat. Érdekessége a dolognak, hogy nem látszik a robotkar, de mindez semmit sem von le a kép értékéből, sőt, a konteósok számára kiváló alap egy újabb összeesküvés-elmélet kidolgozásához, ami arról szól, hogy valójában soha nem járt emberi technológia a vörös bolygón. Pedig az igazság mindössze annyi, hogy ez a rendszer több lencse használatával készíti el a képet, amelyből így könnyen eltávolítható a marsjáró karja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik