Tech

Ilyenek is lehettek volna az amerikai holdautók

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 02. 17. 17:16

A NASA a három utolsó Apollo-küldetés (1971-1972) során használt holdjáróinak első modelljei már az ötvenes évek elején megjelentek, mikor a Németországból menekült tudósok egyike, a német és az amerikai rakétaprogramot is elindító Wernher von Braun néhány társával elképzelte egy hat hetes Holdon tartózkodás kellékeit. 1956-ban a Michigani Egyetem professzora – és egyben az amerikai hadsereg járműtervező laboratóriumának tanácsadója –, Mieczylsaw G. Bekker két könyvet is jegyzett a különböző talajokon való haladásról, ezek komoly alapját jelentették a későbbi fejlesztéseknek.

MSFC CENTER DIRECTOR VON BRAUN, WERNHER-DR. IN HIS OFFICE WITH ROCKET MODELS IN BACKGROUND. 5/18/64
Wernher von Braun

A NASA a hatvanas évek elején felismerte, hogy haladéktalanul meg kell kezdenie a holdautó elkészítését, így a repülőgépek és védelmi rendszerek tervezésében jártas Northrop Grummannel és a Boeinggel együtt megkezték a munkát.

A fejlesztésnek fontos résztvevője volt az 1956-os forradalom után az Egyesült Államokba menekült Pavlics Ferenc, aki 1969-ben az egész tervezési és kivitelezési folyamat élére került.

Pavlics 2010-ben, egy budapesti látogatásán

A 17 hónapon át tartó munkát természetesen végül siker koronázta, ez pedig részben Pavlicsnak is köszönhető, hiszen a titán fémspirálból készült abroncsok nélkül a jármű jóval nehezebben haladhatott volna az egyenetlen, poros talajon.

1971. július 30-án az Apollo-15 három űrhajósa teljes nyugalommal beszállt a Hadley-hegységben üzembe helyezett holdautóba, és 27,9 kilométert tettek meg vele.

Az Apollo-17 holdautója

A végleges formát már milliószor láthattuk, de hogyan nézhettek ki a a különböző alkatrészek tesztelésére összerakott járművek, és a prototípusok, melyek jó része sosem hagyta el a rajzasztalt? Ma ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.

Fotók: Wikimedia CommonsNASA és Knology
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.