Tech

Tényleg hallgatóznak a Samsung-tévék

40 évvel ezelőtt az orosz titkosszolgálat valószínűleg ölni tudott volna ezért technológiáért.

Egykoron, mikor elérhetővé vált az Xbox élményfokozó kiegészítője, ami a Kinect nevet kapta, idővel többen is paranoiás tüneteket mutattak, mondván, a szenzorokat, kamerát és mikrofont tartalmazó egységen keresztül figyelik őket. Ezt néhányan arra alapozták, hogy ha ki is volt kapcsolva a konzol, amikor a szobába léptek, a Kinect mozdult egy kicsit. Nem tudni, hogy igazuk volt-e a rettegőknek, de számukra rossz hír, hogy a Samsung okostévéi tényleg figyelnek, pontosabban hallgatóznak, és ezt még a gyártó is beismerte, bár mindez szerintük elengedhetetlen ahhoz, hogy a hangvezérléses technológia működhessen.

Miután a The Daily Beast felhívta rá a figyelmet, a Samsung maga is figyelmeztette a felhasználókat, hogy lehetőség szerint ne a tévé közelében beszéljenek súlyos titkokról, mert az eszköz minden szavukat hallja, és harmadik fél felé továbbíthatja. Az intelem benne van az adatvédelmi irányelvekben, és bárki elolvashatja, aki veszi magának a fáradságot, szóval nem lehet mondani, hogy a koreai gyártó nem figyelmeztet. Ugyanakkor nem eszik olyan forrón a kását, nem kell attól tartani, hogy mostantól bárhogy éltetjük vagy szidjuk a kormányt (attól függően, melyik csatorna híradóját nézzük), szavaink rögvest ismeretlenek füleibe jutnának.

samsung tévé

A Samsung a helyzet tisztázásának érdekében kiadott egy közleményt, melyben leírja, hogy amennyiben a felhasználó beleegyezik és használja a hangfelismerő funkciót, a hangadatok harmadik félhez jutnak, miközben a hangutasítás keresése történik. Ekkor ugyanis a kimondott szavakat a rendszer egy szerverre küldi, mely megkeresi a kért tartalmat, és visszajuttatja azt a tévére. Nem igazán bonyolult, nem is különösebben veszélyes, inkább a személyre szabott élményt hivatott fokozni.

Ahogy tehát a fentiekből is olvasható, nem arról van szó, hogy a Samsung lehallgatna minket, csupán a technológia megköveteli, hogy kijusson a szobából, amit mondunk, de ha jobban belegondolunk, mindez csupán csepp a tengerben. Az emberek naponta adják meg a legféltettebb adataikat a Facebook játékainak, az Androidos, iOS-es alkalmazásoknak, telefonálgatnak asztrológiai kamuműsorokba, iratkoznak fel hírlevelekre és még hosszasan sorolhatnánk. Aki viszont fél, vásároljon olyan okostévét, aminek nincs füle, ellenkező esetben viszont jó ha tudja, a hangvezérlés használatával beleegyezik a végfelhasználói szerződésbe, ergo tudomásul veszi a “lehallgatást”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik