Tech

Még a titkos lehallgatások száma is titkos

Szél Bernadett (Array)
Szél Bernadett (Array)
Hiába kérdezte az illetékes minisztereket Szél Bernadett.

„Hány esetben folytattak a tavalyi évben lehallgatásokat az ön által irányított nemzetbiztonsági szolgálatok?”

Ezt kérdezte az ellenzéki képviselő Lázár Jánostól, Simicskó Istvántól és Pintér Sándortól.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, a honvédelmi miniszter és a belügyminiszter is jelezte az LMP társelnökének, hogy a külső engedélyhez kötött titkos információgyűjtések száma is minősített adat. Pintér Sándor még arra is külön felhívta Szél Bernadett figyelmét, hogy

a titkos információgyűjtés mennyiségére vonatkozó konkrét számadatok nyilvánosságra hozatala súlyosan veszélyezteti az ország nemzetbiztonsági érdekét.

Szél Bernadett korábban azért adta be kérdéseit a miniszterekhez, mert az Európai Emberi Jogi Bíróság úgy döntött, a titkos megfigyelést pártatlan eljárásban független döntéshozó engedélyezheti. Az LMP politikusa korábban emlékeztetett rá, hogy jelenleg Magyarországon vagy a bíróságnak vagy az igazságügy-miniszternek kell jóváhagynia egy lehallgatást, ami azt is jelentheti, hogy adott esetben egy „ellenzéki képviselő lehallgatását egy politikai ellenfele is jóváhagyhatja, ami ránézésre is elég kemény. Mint korábban Facebook-oldalán jelezte: azért is adta be kérdéseit, hogy kiderüljön, a lehallgatások hány százalékát hagyta jóvá a bíróság, mennyit a miniszter. „Mert a kettő messze nem ugyanaz.”

A TASZ ügyvédje korábban a Nemzetbiztonsági Bizottság eljárását kezdeményezte, egy feltételezett lehallgatási ügyben. A beszélgetés másik résztvevője, Jávor Benedek a PM európai parlamenti képviselője erről így számolt be:

Amikor egy civil jogvédővel beszélsz telefonon, majd a vonal szakadozni kezd, és váratlanul elkezdi visszajátszani a beszélgetéseteket az elejéről, miközben az ember, akivel telefonáltál, felhív a másik telefonodon – na az priceless. (hallatlanul mulatságos – a szerk.) Én nem vagyok túl paranoid, és sok minden furcsaságot ráfogok a vacak roamingra meg a szolgáltatókra, de a szolgáltatók konkrétan nem rögzítik a beszélgetéseteket, tehát vissza sem tudják játszani. Másvalaki viszont ezek szerint rögzíti, és ez nem az első, nem is a második ilyen eset volt. Úgyhogy ha szabadna látnom a bírósági határozatot a lehallgatásom engedélyezéséről. Vagy az igazságügyminiszter hozzájárulását.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik