Tech

Titkos Facebook-csoportokban beszélgetnek a pedofilok

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 02. 15. 11:00

Szinte akadálymentesen társaloghatnak szenvedélyükről a pedofilok, mert a titkos csoportokban senki nem zavarja őket.

A pedofilok számára kiváló hely a Facebook, mert ott a titkos csoportok segítségével senki se látja, ha szenvedélyükhöz kapcsolódó képeket tesznek közzé egymás között. A jelek szerint a közösségi oldal üzemeltetői sem feltétlen ragadnak meg minden alkalmat arra, hogy elejét vegyék az ilyen tevékenységeknek.

Mivel a titkos csoportok nem látszanak a többi felhasználó számára, ezért ott viszonylagos biztonságban űzhetik tevékenységüket a pedofilok, bekerülni pedig csakis meghívásos alapon lehet, ami ugyan nem nyújt teljes védelmet a csoport számára, a jelek szerint mégis háborítatlanul töltögethetik fel a képeket a gyerekekről. Ezekben a csoportokban persze még azok az ártatlanabb fotók vannak túlsúlyban, melyeket újságokból, blogokból, divatkatalógusokból emelnek át, de akadnak nyilvános helyeken, közelről, titokban készített fotók is, a tagok saját készleteiből. A BBC-nek sikerült beférkőznie néhány pedofil csoportba, és az egyiknek az adminisztrátora egy olyan férfi, aki szerepel a szexuális bűnelkövetők listájában, és korábban el is ítélték. A BBC-s kollégák egy esetben még videóval is találkoztak, mely gyerekek táncelőadásán készült, és a hozzászólások meglehetősen bicskanyitogatóak voltak.

Habár a Facebook szerint azonnal eltávolítják a kiskorúakkal kapcsolatos szexuális tartalmakat, ez nem feltétlen van így. A BBC munkatársai létrehoztak egy kamu profilt, és így sikerült bejutniuk több pedofil csoportba, ahol például egy 10-11 éves kislány fotója azzal a megjegyzéssel volt feltöltve, hogy “nyam-nyam”. A csoport neve egyébként “aranyos tini iskoláslányok”. Miután a képet jelentették, a Facebook azt válaszolta, hogy nem sértette meg a “közösségi szabályokat”, ezért maradhat a helyén. Akadtak olyan csoportok is, ahol a képeken kimondottan szexuális pozíciókban láthatóak a gyerekek, és az egyik ilyen csoportot (szeretjük az iskolás lányokat – néven) úgy ahogy van, jelezték a BBC-sek. Azóta sem történt semmi. Összesen 20 képet jelentettek, melyek közül maguk a felhasználók töröltek néhányat, míg a Facebook összesen négy fotót takarított el, így a fele még mindig fent van.

Akadtak azonban olyan képek és csoportok is, melyek annyira veszélyesnek tűntek, hogy az álcázott tagok jelentették őket a rendőrségnek. A Facebook azt mondja, nagyon fontos az ilyen csoportok kiszűrése és eltávolítása, ezért aki úgy véli, hasonlóval találkozott, az a részletek leírását küldje el az üzemeltetőnek, és eltávolítják a nem kívánatos tartalmakat. Vagy nem.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.