Tech

Titkos Facebook-csoportokban beszélgetnek a pedofilok

Szinte akadálymentesen társaloghatnak szenvedélyükről a pedofilok, mert a titkos csoportokban senki nem zavarja őket.

A pedofilok számára kiváló hely a Facebook, mert ott a titkos csoportok segítségével senki se látja, ha szenvedélyükhöz kapcsolódó képeket tesznek közzé egymás között. A jelek szerint a közösségi oldal üzemeltetői sem feltétlen ragadnak meg minden alkalmat arra, hogy elejét vegyék az ilyen tevékenységeknek.

Mivel a titkos csoportok nem látszanak a többi felhasználó számára, ezért ott viszonylagos biztonságban űzhetik tevékenységüket a pedofilok, bekerülni pedig csakis meghívásos alapon lehet, ami ugyan nem nyújt teljes védelmet a csoport számára, a jelek szerint mégis háborítatlanul töltögethetik fel a képeket a gyerekekről. Ezekben a csoportokban persze még azok az ártatlanabb fotók vannak túlsúlyban, melyeket újságokból, blogokból, divatkatalógusokból emelnek át, de akadnak nyilvános helyeken, közelről, titokban készített fotók is, a tagok saját készleteiből. A BBC-nek sikerült beférkőznie néhány pedofil csoportba, és az egyiknek az adminisztrátora egy olyan férfi, aki szerepel a szexuális bűnelkövetők listájában, és korábban el is ítélték. A BBC-s kollégák egy esetben még videóval is találkoztak, mely gyerekek táncelőadásán készült, és a hozzászólások meglehetősen bicskanyitogatóak voltak.

facebook children

Habár a Facebook szerint azonnal eltávolítják a kiskorúakkal kapcsolatos szexuális tartalmakat, ez nem feltétlen van így. A BBC munkatársai létrehoztak egy kamu profilt, és így sikerült bejutniuk több pedofil csoportba, ahol például egy 10-11 éves kislány fotója azzal a megjegyzéssel volt feltöltve, hogy “nyam-nyam”. A csoport neve egyébként “aranyos tini iskoláslányok”. Miután a képet jelentették, a Facebook azt válaszolta, hogy nem sértette meg a “közösségi szabályokat”, ezért maradhat a helyén. Akadtak olyan csoportok is, ahol a képeken kimondottan szexuális pozíciókban láthatóak a gyerekek, és az egyik ilyen csoportot (szeretjük az iskolás lányokat – néven) úgy ahogy van, jelezték a BBC-sek. Azóta sem történt semmi. Összesen 20 képet jelentettek, melyek közül maguk a felhasználók töröltek néhányat, míg a Facebook összesen négy fotót takarított el, így a fele még mindig fent van.

Akadtak azonban olyan képek és csoportok is, melyek annyira veszélyesnek tűntek, hogy az álcázott tagok jelentették őket a rendőrségnek. A Facebook azt mondja, nagyon fontos az ilyen csoportok kiszűrése és eltávolítása, ezért aki úgy véli, hasonlóval találkozott, az a részletek leírását küldje el az üzemeltetőnek, és eltávolítják a nem kívánatos tartalmakat. Vagy nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik