Tech

Ez a szikladarab valójában egy tűzzel működő wi-fi router

Bele sem merünk gondolni, milyen indokot találnak majd erre a jövő régészei.

A német Springhornhof szoborparkjának közepén áll egy távolról sem átlagos szikladarab, hiszen ki hallott már olyat, hogy egy nagy darab kőhöz időpontot kellene foglalni?

A német koncepcióművész Aram Bartholl legfrissebb munkája, a másfél tonnás Keepalive valójában egy termoelektromos generátort és egy wi-fi routert foglal magába, mely a látogatók a szikla alá gyújtott tűzből nyert energiával működik.

keepalive-neuenkirchen-aram-bartholl-05

A router által létrehozott vezeték nélküli hálózattal nem férünk hozzá a teljes Internethez, mindössze egy sor túlélési kézikönyvet tölthetünk le PDF formátumban. Ezeknek persze nem mindegyikük hasznos, ezzel is bemutatva az információéhes társadalomnak – az internetes biztonsági ötletek, nukleáris háború esetén használható tippek, vagy épp a vadonban való túlélésben segítő leírások mellett találkozhatunk a szingli nők szemtelen túlélési kézikönyvével és egy, a huszonéves fiúk neveléséhez kapcsolódó könyvvel is.

keepalive-neuenkirchen-aram-bartholl-09

A látogatók saját könyveket is feltölthetnek, így némi idő elteltével kiderülhet, hogy az emberek milyen információkat tartanak létfontosságúnak.

Az ősi és modern túlélési szabályokat ötvöző disztópikus alkotás ötletét a Sandy hurrikán során árult BioLite tűzhelyek adták, amelyek a sziklához hasonlóan lehetővé tették az embereknek, hogy hálózati csatlakozók helyett az ősidők óta ismert tűz segítségével töltsék fel a telefonjukat, vagy épp főzzék meg az ebédjüket.

Nem ez volt egyébként Bartholl első igazán nagy dobása – ő volt az, aki az utóbbi tíz évben a világ több országában is elhelyezte a Google Mapsből már ismert, helymegjelölő pontokat:

Kasseler Kunstverein / Aram Bartholl - Hello world! © Nils Klinger - Sep. 2013

Vagy épp New York befalazott pendrive-okat, amelyeken át az emberek adatokat cserélhettek:

deaddrops1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik