Tech

Nem tudom, mi ez, de mindjárt rákeresek egy pornóoldalon!

Egészen bizarr összefüggést talált a világ legnagyobb ingyenpornó-szolgáltatója a khm, tartalomfogyasztási szokások és a videojátékok között. Sosem találná ki, melyik a leginkább "pornógyanús" játék, de ha ezt elolvassa, visszatér a hite az emberiségben - vagy örökre elveszik.

Az elmúlt hetekben egy kutatócsoport kimutatta: egyre erősebb a kapcsolat a videojátékok és a pornográfia, rendszeres izé, használata között. Egyfelől gratulálunk az áttörő és meglepő eredményű vizsgálathoz, nyilván tucatnyi tudós rengeteg munkaórája fekszik benne. Másrészt az eredmények nyomán a pornó- és a játékipar is rápörgött a lehetséges, nos, együttműködésre (nem mintha eddig nem jutott volna eszükbe), nézzük meg, miről van szó!

Magát a kutatást az ilyesmiben egyébként élen járó pornóoldal, a PornHub végezte. Emlékeztetőül: ők voltak azok, akik kimutatták, hogy a pornófogyasztás mérhetően visszaesett a Fallout 4 című sikerjáték megjelenése után – képzeljük el, milyen népszerű az a játék, amelynek kedvéért nem csak a munkát és a szociális életet, de a maszturbálást is hanyagoljuk! Más kérdés, hogy a kiadó ezzel valamiért pont nem reklámozta az új Falloutot. Most egy fokkal furcsább jelenséget vizsgáltak, elég bizarr eredményel: azt nézték végig, hogy oldalukon hányan keresnek rá videojátékokra. Kiderült, hogy a pornóéhes felhasználók leginkább a Minecraft című szintén rendkívül (mondjuk éppen a gyerekek, tinik körében is) népszerű játékra kíváncsiak.

Hogy miért keres bárki egy játék címére egy pornóoldalon? Nem azért, mert a Pornhubot összekeveri a Google-vel, hanem azért, mert kíváncsi, van-e ennek az egyébként ártatlan felfedezős-építős, egy csöppet sem fotorealisztikus, kockákból épülő világnak pornóverziója, és ha van, az vajon milyen lehet. Még egy költői kérdés (utolsó, eskü): miért lenne az ilyesminek pornóverziója? Természetesen azért, mert csak – ahogy a régi mondás tartja, amiből nincs pornóváltozat, az nem is létezik. További népszerű “pornógyanús” játékok az oldal statisztikái szerint: Halo, Clash of Clans, Call of Duty (ennek mondjuk van “hivatalos” pornóváltozata Call of Booty címen), Fallout4, Team Fortress, Lego (!).

A Minecraft a történelem harmadik legnépszerűbb játéka, 2011-es megjelenése óta több mint hetvenmilliószor töltötték le. Nem csak azért, mert egyszerű és addiktív, hanem mert szerény hardverigényének hála némi fazonírozás után szinte bármilyen eszközön elfut a régebbi konzoloktól kezdve a mobilokig, az utóbbi öt évben ki is adták mindenre, aminek processzora van. A PornHub 2014 eleje óta méri a kereséseket, ez alatt a Minecraft-pornó – amely tematikus alműfaj, csak hogy egyszer és mindenkorra tisztázzuk: létezik – 326 százalékkal nőtt, ebből 108 százalékos növekedés tavaly történt. Nagyjából így:

pornhub-insights-minecraft-searches-growth-3

A kiugró csúcsok mind egy-egy hírhez, eseményhez köthetők. Tavaly májusban például elterjedt egy káros szoftvert tartalmazó kalózverzió, amely hárommillió gépre befészkelte magát, hír is lett belőle világszerte. A grafikon szerint tehát azok, akik emiatt ismerték meg a játékot, nagykából úgy reagáltak:

Minecraft? Nem tudom, mi lehet ez, keressünk rá egy pornóoldalon!

Ezek után megháromszorozódott a keresések száma a PornHubon. Kevesebb, mint egy hónappal később hasonló történt, amikor az E3 nevű népszerű játékexpón bemutatták, hogy néz majd ki a játék a Microsoft kísérleti, hololens nevű virtuálisvalóság-szemüvegén, amely lenyűgözően kombinálta a játék világát a valódival. Az izgatott felhasználók pedig megint megrohamozták a PornHubot. Tanulságos, hogy egyszer sem azért növekedett a keresések száma, mert konkrétan megjelent egy Minecraft ihlette pornó; a kiugró értékek csak azt mutatják, a felhasználók mire kíváncsiak. Ennek fényében szégyen, hogy – bár több próbálkozás is született – egy meggyőző, profi Minecraft-pornót sem volt képes összehozni a világ legjövedelmezőbb iparága.

A felhasználók kreativitásáról azonban sokat elmond, hogy sokan magát a játékot módosítják úgy, hogy képesek legyenek benne konkrét pornójeleneteket rendezni. A leghíresebb ilyen a Skyrim című szintén 2011-es és szintén nagyon népszerű szerepjáték. A Skyrim grafikai motorját és szereplőit felhasználva kész kis cselekményes pornót rendezett egy játékos, amelyben egy nászéjszaka fajul durva csoportszexszé. A tízperces mozi a PornHub egyik legnépszerűbb videója; kérdéses persze, hogy a viccfaktoron túl hányan találják konkrétan izgatónak a mai szemmel már egy kicsit elavult grafikájú képsort, amely valódi szex helyett inkább úgy néz ki, mintha amikor a hülyegyerek játékbabákkal játssza el az aktust.

Visszatérve a Minecrafthoz: a keresők többsége – jé! – 18-24 éves fiú. Lássuk a konkrét kereséseket népszerűség szerint:

pornhub-insights-minecraft-searches-related-1

Sokat elmond az is, hogy a PornHubon nem csak pornóvideók vannak: mióta a nagy cégek szerzőijog-védelemre hivatkozva üldözni kezdték a játékélmény (let’s play) -videókat, saját felvételeiket sokan az ilyen oldalakon publikálják, mondván, itt nagyobb eséllyel békén hagyják őket, mint a YouTube-on.

Tanulság helyett pedig álljon itt ez a videó mindenféle kommentár nélkül. A találmány létrejöttét itt tudják támogatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik