Tech

Nem tudom, mi ez, de mindjárt rákeresek egy pornóoldalon!

Neményi Márton
Neményi Márton

ír, fotóz. 2016. 02. 12. 18:51

Egészen bizarr összefüggést talált a világ legnagyobb ingyenpornó-szolgáltatója a khm, tartalomfogyasztási szokások és a videojátékok között. Sosem találná ki, melyik a leginkább "pornógyanús" játék, de ha ezt elolvassa, visszatér a hite az emberiségben - vagy örökre elveszik.

Az elmúlt hetekben egy kutatócsoport kimutatta: egyre erősebb a kapcsolat a videojátékok és a pornográfia, rendszeres izé, használata között. Egyfelől gratulálunk az áttörő és meglepő eredményű vizsgálathoz, nyilván tucatnyi tudós rengeteg munkaórája fekszik benne. Másrészt az eredmények nyomán a pornó- és a játékipar is rápörgött a lehetséges, nos, együttműködésre (nem mintha eddig nem jutott volna eszükbe), nézzük meg, miről van szó!

Magát a kutatást az ilyesmiben egyébként élen járó pornóoldal, a PornHub végezte. Emlékeztetőül: ők voltak azok, akik kimutatták, hogy a pornófogyasztás mérhetően visszaesett a Fallout 4 című sikerjáték megjelenése után – képzeljük el, milyen népszerű az a játék, amelynek kedvéért nem csak a munkát és a szociális életet, de a maszturbálást is hanyagoljuk! Más kérdés, hogy a kiadó ezzel valamiért pont nem reklámozta az új Falloutot. Most egy fokkal furcsább jelenséget vizsgáltak, elég bizarr eredményel: azt nézték végig, hogy oldalukon hányan keresnek rá videojátékokra. Kiderült, hogy a pornóéhes felhasználók leginkább a Minecraft című szintén rendkívül (mondjuk éppen a gyerekek, tinik körében is) népszerű játékra kíváncsiak.

Hogy miért keres bárki egy játék címére egy pornóoldalon? Nem azért, mert a Pornhubot összekeveri a Google-vel, hanem azért, mert kíváncsi, van-e ennek az egyébként ártatlan felfedezős-építős, egy csöppet sem fotorealisztikus, kockákból épülő világnak pornóverziója, és ha van, az vajon milyen lehet. Még egy költői kérdés (utolsó, eskü): miért lenne az ilyesminek pornóverziója? Természetesen azért, mert csak – ahogy a régi mondás tartja, amiből nincs pornóváltozat, az nem is létezik. További népszerű “pornógyanús” játékok az oldal statisztikái szerint: Halo, Clash of Clans, Call of Duty (ennek mondjuk van “hivatalos” pornóváltozata Call of Booty címen), Fallout4, Team Fortress, Lego (!).

A Minecraft a történelem harmadik legnépszerűbb játéka, 2011-es megjelenése óta több mint hetvenmilliószor töltötték le. Nem csak azért, mert egyszerű és addiktív, hanem mert szerény hardverigényének hála némi fazonírozás után szinte bármilyen eszközön elfut a régebbi konzoloktól kezdve a mobilokig, az utóbbi öt évben ki is adták mindenre, aminek processzora van. A PornHub 2014 eleje óta méri a kereséseket, ez alatt a Minecraft-pornó – amely tematikus alműfaj, csak hogy egyszer és mindenkorra tisztázzuk: létezik – 326 százalékkal nőtt, ebből 108 százalékos növekedés tavaly történt. Nagyjából így:

A kiugró csúcsok mind egy-egy hírhez, eseményhez köthetők. Tavaly májusban például elterjedt egy káros szoftvert tartalmazó kalózverzió, amely hárommillió gépre befészkelte magát, hír is lett belőle világszerte. A grafikon szerint tehát azok, akik emiatt ismerték meg a játékot, nagykából úgy reagáltak:

Minecraft? Nem tudom, mi lehet ez, keressünk rá egy pornóoldalon!

Ezek után megháromszorozódott a keresések száma a PornHubon. Kevesebb, mint egy hónappal később hasonló történt, amikor az E3 nevű népszerű játékexpón bemutatták, hogy néz majd ki a játék a Microsoft kísérleti, hololens nevű virtuálisvalóság-szemüvegén, amely lenyűgözően kombinálta a játék világát a valódival. Az izgatott felhasználók pedig megint megrohamozták a PornHubot. Tanulságos, hogy egyszer sem azért növekedett a keresések száma, mert konkrétan megjelent egy Minecraft ihlette pornó; a kiugró értékek csak azt mutatják, a felhasználók mire kíváncsiak. Ennek fényében szégyen, hogy – bár több próbálkozás is született – egy meggyőző, profi Minecraft-pornót sem volt képes összehozni a világ legjövedelmezőbb iparága.

A felhasználók kreativitásáról azonban sokat elmond, hogy sokan magát a játékot módosítják úgy, hogy képesek legyenek benne konkrét pornójeleneteket rendezni. A leghíresebb ilyen a Skyrim című szintén 2011-es és szintén nagyon népszerű szerepjáték. A Skyrim grafikai motorját és szereplőit felhasználva kész kis cselekményes pornót rendezett egy játékos, amelyben egy nászéjszaka fajul durva csoportszexszé. A tízperces mozi a PornHub egyik legnépszerűbb videója; kérdéses persze, hogy a viccfaktoron túl hányan találják konkrétan izgatónak a mai szemmel már egy kicsit elavult grafikájú képsort, amely valódi szex helyett inkább úgy néz ki, mintha amikor a hülyegyerek játékbabákkal játssza el az aktust.

Visszatérve a Minecrafthoz: a keresők többsége – jé! – 18-24 éves fiú. Lássuk a konkrét kereséseket népszerűség szerint:

Sokat elmond az is, hogy a PornHubon nem csak pornóvideók vannak: mióta a nagy cégek szerzőijog-védelemre hivatkozva üldözni kezdték a játékélmény (let’s play) -videókat, saját felvételeiket sokan az ilyen oldalakon publikálják, mondván, itt nagyobb eséllyel békén hagyják őket, mint a YouTube-on.

Tanulság helyett pedig álljon itt ez a videó mindenféle kommentár nélkül. A találmány létrejöttét itt tudják támogatni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.