Tech

Így használhatja a Gmail új titkosítását

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 02. 12. 08:00

A Google levelezése még biztonságosabb lett, de figyeljen arra, hogy a beszélgetés a másik félnél is titkos maradjon!

Az e-mailezés során használt TLS protokoll lényege, hogy két levelezőpartner között titkosítja az üzenetküldést, így optimális esetben az általunk küldött üzenetet csak a címzett látja értelmezhető formában, ha más “elkapja” az adatfolyamot, csak értelmetlen karakterhalmazt lát. Ez viszont nem működik úgy, hogy csak a beszélgetés egyik szereplője alkalmazza, a titkosításnak mindkét végponton működnie kell.

A Google egy ideje már bevezette a TLS használatát, ám azt sosem tudhattuk biztosan, hogy a levelünk címzettje szintén alkalmazza-e ugyanezt, ezért tulajdonképpen vakon küldözgettük a leveleket. Most a Gmailben egy nagyon egyszerű kis funkció jelent meg, amely jól láthatóan jelzi, hogy a fogadó fél rendszere is támogatja-e ezt a titkosítási módszert.

Ráadásul önnek nem is kell tenni semmit, ugyanúgy használhatja a Gmailt, mint korábban, csupán annyi lesz a változás, hogy levélírás közben nézzen fel a címzett nevét vagy e-mail címét tartalmazó sor jobb szélére. Ha ott egy kinyitott lakatot lát, akkor az elküldendő levél csak a mi oldalunkon használ TLS titkosítást, ezért van rá esély, hogy ezt nem csak az illetékes olvashatja. Épp ezért ilyen címre lehetőség szerint ne küldjön bizalmas információkat, például a banki adatait vagy jelszavait.

Ugyanígy azt is látjuk majd, ha a beérkező leveleink küldője nem megbízható klienst vagy levelezőrendszert használ. Ilyenkor a profilképe helyett egy piros kérdőjelet látunk.

Természetesen nem minden “nyitott lakatos” és kérdőjeles partner veszélyes vagy gyanús, sokszor tényleg csak a szoftverek inkompatibilitása a ludas, de ez a két apró jelzés arra mindenképp jó lehet, hogy a mostaninál is egy fokkal óvatosabban küldjön bizalmas adatokat titkosítatlan vagy megbízhatatlan címekre. Meg úgy egyáltalán, bárhová.

Az új funkció nem egyszerre élesedik minden felhasználónál, tehát ha hiába próbálkozik a kis lakat előhozásával, várjon pár napig.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.